Οικονομία

Παράταση σε πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ για προσλήψεις γραμματέων στα δικαστήρια

Παράταση σε πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ για προσλήψεις γραμματέων στα δικαστήρια Παράταση σε πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ για προσλήψεις γραμματέων στα δικαστήρια
Παράταση σε πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ για προσλήψεις γραμματέων στα δικαστήρια Παρατείνονται οι πίνακες κατάταξης διοριστέων παλιότερης προκήρυξη του ΑΣΕΠ για προσλήψεις γραμματέων στα Δικαστήρια ποτ είχε προκηρυχθεί το 2009 με τροπολογία που κατατέθηκε στην βουλή

Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση της Τροπολογίας οι δικαστικές υπηρεσίες της χώρας αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού , τα οποία δυσχεραίνουν τη λειτουργία τους και δημιουργούν εμπόδια στην εκπλήρωση της αποστολής τους, που περιλαμβάνει και την έγκαιρη απονομή δικαιοσύνης. Είναι γνωστές σε όλους οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην έκδοση των αποφάσεων, που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν στα όρια της αρνησιδικίας. Επισημαίνεται ότι τα δικαστήρια έχουν επιβαρυνθεί με πρόσθετη νέα ύλη όπως οι υποθέσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών", της πάταξης της φοροδιαφυγής" κλπ).

Οι προσπάθειες που καταβάλλονται προς εξάλειψη των ανωτέρω φαινομένων, δεν θα έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, εαν δεν αντιμετωπισθούν ικανοποιητικά οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό με την πρόσληψη υπαλλήλων, δεδομένου ότι οι αθρόες αποχωρήσεις έχουν αποδυναμώσει το σύνολο των δικαστηρίων.

Σε συνέχεια παλαιότερης απόφασης κατανομής προσωπικού στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπήρξαν διοριστέοι από τους πίνακες κατάταξης κατά σειράς επιτυχίας υποψηφίων ΠΕ και ΔΕ του διαγωνισμού για την πλήρωση κενών οργανικών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων που προκηρύχθηκε με την με αριθμό 5223/23-1-09 (τεύχος Προκηρύξεων ΑΣΕΠ 23) απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, οι οποίοι είτε δεν αποδέχθηκαν τον διορισμό τους, είτε παραιτήθηκαν, είτε είχαν κώλυμα διορισμού.

Για την κάλυψη των προβλεπομένων στην ανωτέρω απόφαση κατανομής συνολικά 200 θέσεων ΠΕ και ΔΕ, ήτοι 60 θέσεις κατηγορίας ΠΕ κλάδου Γραμματέων και 140 θέσεων ΔΕ κλάδου Γραμματέων παρατείνεται η ισχύς των εν θέματι πινάκων κατάταξης κατά σειρά επιτυχίας των υποψηφίων μέχρι 31.12.2015 και μόνο για αντικατάσταση - αναπλήρωση διοριστέου που δεν αποδέχτηκε το διορισμό του ή έχει κώλυμα διορισμού εντός ενός (1) έτους από το διορισμό του από επόμενο κατά σειρά στον πίνακα επιτυχίας υποψήφιο και μόνο για τις ανωτέρω θέσεις.

Απαγορεύεται ο διορισμός άλλου υποψηφίου από τον πίνακα επιτυχίας, πέραν του αριθμού των κατά τα ανωτέρω συνολικά θέσεων και των θέσεων που κενούνται, όταν υποψήφιοι που διορίστηκαν παραιτήθηκαν εντός έτους από του διορισμού τους.

. Με την υπόψη τροπολογία, παρατείνεται έως την 31/12/2015 (λήγει την 31/12/2014) η ισχύς των πινάκων κατάταξης κατά σειρά επιτυχίας των υποψηφίων κατηγοριών ΠΕ και ΔΕ του από 23/1/2009 προκηρυχθέντος διαγωνισμού, για την πλήρωση 200 συνολικά κενών οργανικών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων, σύμφωνα με τους ρητά οριζόμενους περιορισμούς