Οικονομία

Διανυκτέρευσαν στο Σύνταγμα οι αγρότες: Φεύγουν στις 11:00 τα τρακτέρ – Σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Διανυκτέρευσαν στο Σύνταγμα οι αγρότες: Φεύγουν στις 11:00 τα τρακτέρ – Σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο των αγροτών το οποίο ολοκληρώθηκε το βράδυ, συμμετείχαν σύμφωνα με εκτιμήσεις περισσότεροι από 8.000 διαδηλωτές, αλλά και περισσότερα από 160 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Ενώ, αγρότες από όλη τη χώρα μεταφέρθηκαν στην Αθήνα με 112 λεωφορεία.

Στο Σύνταγμα παρέμειναν όλη τη νύχτα οι αγρότες με τα τρακτέρ τους μετά το μεγάλο συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν χθες Τρίτη 20 Φεβρουαρίου, ζητώντας από την κυβέρνηση πρόσθετα μέτρα στήριξης, κορυφώνοντας τις κινητοποιήσεις τους, μετά από περίπου ένα μήνα στα μπλόκα.

Με συνθήματα και πανό για την επαγγελματική τους επιβίωση, αλλά και τη σημασία του πρωτογενούς τομέα για το σύνολο της κοινωνίας, όπως «χωρίς εμάς, τί θα φας;», «μείωση του κόστους παραγωγής σημαίνει μείωση των τιμών στα ράφια» και «no farmers, no food, no future» χιλιάδες αγρότες έδωσαν το παρών στο μεγάλο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος.

«Αν δεν λυθούν τα προβλήματα, ο αγώνας θα συνεχιστεί»

trakter sintagma

Στα αιτήματα που κατέθεσαν περιλαμβάνεται η θεσμοθέτηση του αγροτικού πετρέλαιου στην αντλία, τονίζοντας ότι η επιστροφή του Ε.Φ.Κ. που έχει ανακοινωθεί δεν αρκεί, δεδομένου ότι η τιμή του λίτρου έχει αυξηθεί σημαντικά, συμπαρασύροντας το κόστος παραγωγής. Όπως διευκρίνισαν, θέλουν η τιμή κιλοβατώρας να πέσει στα 7 λεπτά, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, δεν αρκούν. Επίσης, θεωρούν ζωτικής σημασίας να δοθεί επιδότηση για την αγορά αγροεφοδίων, λιπασμάτων και ζωοτροφών για «να μπορέσουμε να παραμείνουμε στα χωράφια μας».

Στάθηκαν και στις παράνομες ελληνοποιήσεις των αγροδιατροφικών προϊόντων τονίζοντας ότι θα πρέπει να μπει ένας «τέλος» στα αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενα προϊόντα που εργάζονται από τρίτες χώρες. «Φέτος που το ζωικό κεφάλαιο μειώθηκε, που βρέθηκε το γάλα και μάλιστα μειώθηκε και η τιμή που πληρώθηκε ο κτηνοτρόφος;» αναρωτήθηκαν. Ενώ, ζήτησαν να γίνουν οι αλλαγές που απαιτούνται στην ΚΑΠ, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα δεν «έχουμε καμία απάντηση και ουσιαστική λύση» και επιθυμούν την επαναφορά του «πρασινίσματος».

Oι αγρότες είχαν στο πλευρό τους σωματεία, εργαζόμενους και φοιτητές που έδωσαν το «παρών» στο κέντρο της Αθήνα, προκειμένου να στηρίξουν τον αγώνα τους

«Όλοι είμαστε μέσα στα τρακτέρ μας όλη νύχτα. Περιμένουμε μέτρα στήριξης από τον πρωθυπουργό. Είμαστε ικανοποιημένοι με την συγκέντρωσή μας αλλά θα πάμε μέχρι τέλους προκειμένου να πάρουμε αυτά που μάς αναλογούν. Δεν κάνουμε πίσω. Δεν είδαμε κανέναν από την κυβέρνηση ούτε συναντηθήκαμε με κάποιον. Είμαι 25 χρόνων και έτσι και εγώ όπως και αλλοι συνάδελφοί μου θέλουμε ένα πρότυπο Ευρωπαίου αγρότη με ποιότητα ζωής. Θα αποφασίσουμε σήμερα τι θα κάνουμε», ανέφερε αγρότης στο MEGA.

«Κανονικά πρέπει να πάμε στο Μαξίμου αλλά θα δούμε τι θα κάνουμε», είπε άλλος αγρότης μιλώντας στο MEGA.

Αναχωρούν στις 11:00 τα τρακτέρ από το Σύνταγμα – Σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

trakter sintagmaaaa 1024x678

Στις 11 το πρωί θα αναχωρήσουν από το κέντρο της Αθήνας οι αγρότες και τα τρακτέρ που διανυκτέρευσαν στο Σύνταγμα. Επί ποδός είναι η Τροχαία Αττικής, ενώ σε ισχύ βρίσκονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την αποχώρηση των τρακτέρ από το κέντρο της Αθήνας. Οι αγρότες αναμένεται να ξεκινήσουν στις 11:00 το πρωί να αναχωρούν με τα τρακτέρ τους τμηματικά και συντεταγμένα, με βάση το σχέδιο της Αστυνομίας, ενώ όσοι είχαν φτάσει στην Αθήνα με λεωφορεία αναχώρησαν χθες το βράδυ.

Οι αγρότες με τα τρακτέρ σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα φύγουν μέσω της Λεωφόρου Συγγρού και στη συνέχεια θα κατευθυνθούν προς την Εθνική Οδό. Από ένα σημείο και μετά θα χωριστούν, καθώς οι αγρότες από την Πελοπόννησο θα κατευθυνθούν προς την Κόρινθο.  Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Τροχαία εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας και στην οδό Όθωνος.

Την Πέμπτη το κρίνεται το μέλλον των μπλόκων

Οι αγρότες πρόκειται σήμερα και αύριο να προχωρήσουν σε γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα ώστε να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεων τους. Όπως ανέφερε χθες ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της συντονιστικής επιτροπής των μπλόκων στην ΕΡΤ προσανατολίζονται είτε σε αποκλεισμό δρόμων, είτε θα προχωρήσουν σε άλλες μορφές κινητοποίησης.

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα, όπου θα ενημερωθούν οι αγρότες για τα αποτελέσματα του συλλαλητηρίου και στη συνέχεια θα ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων. Πάντως, όπως ανέφεραν αγρότες από τη Θεσσαλία, για την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται το ραντεβού με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκεί θα συζητηθούν όπως είπαν ζητήματα που αφορούν τον κάμπο της Θεσσαλίας, ο οποίος επλήγη από τη θεομηνία «Ντάνιελ».