Οικονομία

Στα μαχαίρια ΤΕΕ – ΕΤΑΑ: Στο στόχαστρο της εφορίας 50.000 μηχανικοί

Στα μαχαίρια ΤΕΕ – ΕΤΑΑ: Στο στόχαστρο της εφορίας 50.000 μηχανικοί
Στα μαχαίρια ΤΕΕ – ΕΤΑΑ: Στο στόχαστρο της εφορίας 50.000 μηχανικοί Του Βασίλη Αγγελόπουλου Αντιμέτωποι με την εφορία, βρίσκονται περίπου 50.000 μηχανικοί, καθώς η διοίκηση του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) απέστειλε στην οικονομική διοίκηση, λίστα με όλους τους οφειλέτες.

Έτσι, αναμένεται να κινηθεί η διαδικασία συμψηφισμού με επιστροφές εισοδήματος ή ΦΠΑ, αλλά και λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί). Στο στόχαστρο μπήκαν όσοι μηχανικοί δεν κατάφεραν  να εξοφλήσουν τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές που κλήθηκαν να καταβάλλουν για το α' εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) την ευθύνη γι' αυτό το «εισπρακτικό πραξικόπημα» όπως το χαρακτηρίζει, έχει ο πρόεδρος του ΕΤΑΑ, Αντώνης Σελλιανάκης. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Χρήστος Σπίρτζης, έχει ήδη εισηγηθεί προς τους επιστημονικούς φορείς και τους συλλόγους των μηχανικών, να προχωρήσουν άμεσα σε κινητοποιήσεις, ακόμα και μέσα στις εορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων.

Σημειώνεται ότι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους μηχανικούς, αποτελούσε μνημονιακή δέσμευση από το 2011. Τον περασμένο Μάιο έγινε πράξη η αύξηση των εισφορών από τη διοίκηση του ΕΤΑΑ, ενώ ζητήθηκαν και αναδρομικά ποσά της τελευταίας τριετίας. Αποτέλεσμα ήταν ένας μεγάλος αριθμός μηχανικών, περίπου το 60% του συνόλου, κυρίως όσοι έχουν απολυθεί από κατασκευαστικές εταιρίες, ή εργάζονται απλήρωτοι επί μήνες, να μην καταφέρουν να καταβάλλουν τις εισφορές που τους αναλογούσαν. Αξίζει να επισημανθεί ότι οι μηχανικοί έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), για να κριθούν αντισυνταγματικές οι αυξημένες εισφορές που τους έχουν επιβληθεί, χωρίς ακόμα να έχει υπάρξει απόφαση.

Το ΤΕΕ ζητάει την απομάκρυνση του κ. Σελλιανάκη και την ανάκληση των αποφάσεων που έχει λάβει, καθώς τις θεωρεί «παράνομες