Οικονομία

Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο της εφορίας με το νέο «όπλο» της τεχνητής νοημοσύνης

Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο της εφορίας με το νέο «όπλο» της τεχνητής νοημοσύνης
Στόχος της ΑΑΔΕ είναι η νέα μονάδα να λειτουργεί συνδυαστικά με τα υπάρχοντα εργαλεία της φορολογικής διοίκησης, όπως τα ηλεκτρονικά βιβλία (myDATA), η εφαρμογή appodixi, η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, αλλά και τις πλατφόρμες καταγγελιών των πολιτών.

Η τεχνητή νοημοσύνη εντάσσεται στο ψηφιακό οπλοστάσιο της ΑΑΔΕ για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καθώς αναμένεται να πραγματοποιηθούν σαρωτικές διασταυρώσεις φορολογικών στοιχείων και δεδομένων για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων στο προσεχές διάστημα.

Η νέα μονάδα ψηφιακών διασταυρώσεων θα αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα φορολογικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών συστημάτων φορολόγησης, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του Διαδικτύου.

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι η νέα μονάδα να λειτουργεί συνδυαστικά με τα υπάρχοντα εργαλεία της φορολογικής διοίκησης, όπως τα ηλεκτρονικά βιβλία (myDATA), η εφαρμογή appodixi, η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, αλλά και τις πλατφόρμες καταγγελιών των πολιτών, ώστε να ενισχυθούν οι δυνατότητες εντοπισμού εισοδημάτων που δεν δηλώνονται στην Εφορία ή φόρων που δεν καταβάλλονται.

Στο πλαίσιο αυτής της νέας μονάδας θα πραγματοποιούνται οι εξής έλεγχοι:

  • Θα ελέγχεται αν οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε πλατφόρμες όπως το Airbnb έχουν δηλώσει Αριθμό Μητρώου Ακινήτων και αν έχουν καταχωρήσει σωστά την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.
  • Μέσω στατιστικών μεθόδων, θα ανιχνεύονται ύποπτες συναλλαγές που μπορεί να υποδηλώνουν φοροδιαφυγή ή απόκρυψη εισοδημάτων.
  • Με τη διασταύρωση των στοιχείων που είναι διαθέσιμα, θα εντοπίζονται περιπτώσεις αγοραπωλησιών ακινήτων που δεν έχουν δηλωθεί στις φορολογικές αρχές.
  • Τα ηλεκτρονικά βιβλία (myDATA) θα χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό εταιρειών που υποβάλλουν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ, αλλά έχουν πραγματοποιήσει συναλλαγές.
  • Θα γίνεται διασταύρωση των δηλωθέντων ακαθάριστων εσόδων των ξενοδοχείων με τα στοιχεία που παρέχουν οι πλατφόρμες κρατήσεων, όπως το Booking, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει απόκρυψη εισοδημάτων.