Οικονομία

Το 46% των ενδικοφανών προσφυγών δεν εξετάζονται

Το 46% των ενδικοφανών προσφυγών δεν εξετάζονται
Το 46% των ενδικοφανών προσφυγών δεν εξετάζονται Στον κάδο των «αχρήστων» καταλήγει το 46% των ενδικοφανών προσφυγών, καθώς η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων απορρίπτει σιωπηρά τις προσφυγές χωρίς να τις εξετάζει.

 Αποτέλεσμα είναι ακόμα και φορολογούμενοι πως αδίκως τους έχουν βεβαιωθεί υπέρογκοι φόροι να μην μπορούν να βρουν άμεσα το δίκιο τους, παρά μόνον όταν η υπόθεσή τους φθάσει στα δικαστήρια και αφού πρώτα έχουν πληρώσει το 50% του φόρου.

Υπενθυμίζεται πως η ενδικοφανής προσφυγή κατατίθεται από το φορολογούμενο ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να προσβάλλει πράξεις που εκδίδονται από την φορολογική διοίκηση σε βάρος του.

Η συγκεκριμένη προσφυγή καθιερώθηκε με το άρθρο 63 του ν. 4174/2013 και σκοπό έχει την αποσυμφόρηση των διοικητικών δικαστηρίων, τα οποία είναι επιβαρυμένα με μεγάλο αριθμό υποθέσεων. Βάσει του εν λόγω νόμου οποιαδήποτε προσφυγή, κατά πράξης της φορολογικής διοίκησης, κατατεθεί απευθείας στα διοικητικά δικαστήρια κρίνεται «απαράδεκτη» εάν δεν έχει προηγηθεί η κατάθεσή της στην Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών.

Η προσφυγή υποβάλλεται εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της πράξης της φορολογικής αρχής στον υπόχρεο και βασική προϋπόθεση είναι η καταβολή του 50% του αμφισβητούμενου ποσού της πράξης, εκτός εάν ο υπόχρεος καταθέσει αίτημα αναστολής της καταβολής αυτού του ποσού το οποίο κατατίθεται ταυτόχρονα με την προσφυγή.

πηγη in.gr