Οικονομία

Ευχάριστα για τους δανειολήπτες: Συνεχίζεται το πάγωμα των επιτοκίων στα στεγαστικά

eurokinissi eurokinissi
Στην παράταση του προγράμματος «παγώματος» των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια για ένα ακόμη χρόνο προχωρούν οι τράπεζες, διατηρώντας το πλαίσιο προστασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το κόστος εξυπηρέτησης των υφιστάμενων στεγαστικών δανείων διαμορφώνεται στο 4,40% και παραμένει σταθερό τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας του προγράμματος συνέπειας που εφαρμόζουν οι τράπεζες.

Αντίθετα ανοδικά κινείται το κυμαινόμενο επιτόκιο για νέα στεγαστικά δάνεια που διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στο 5,47% έναντι 5,08% τον Δεκέμβριο του 2023.

Ως ανάχωμα στα υψηλά επιτόκια λειτουργούν τα προγράμματα σταθερής διάρκειας για την αγορά κατοικίας που εφαρμόζουν οι τράπεζες, τα επιτόκια των οποίων ξεκινούν από 3% για τα τρία πρώτα χρόνια και φθάνουν έως και 4,90% για σταθερές διάρκειες 30 ετών.

Σε κάθε περίπτωση, το νέο πάγωμα των επιτοκίων θα λειτουργήσει σε όφελος των δανειοληπτών ακόμη και αν η ΕΚΤ ξεκινήσει τη μείωση των επιτοκίων το δεύτερο τρίμηνο του 2024, καθώς οι μειώσεις θα είναι σταδιακές και ελεγχόμενες και ο χρόνος για την κάλυψη της διαφοράς θα συνεχίσει να μετράει προς όφελος των δανειοληπτών.

Πρώτη από όλες τις τράπεζας ανακοίνωσε την παράταση του ευνοϊκού προγράμματος η Eurobank, υπογραμμίζοντας τη συνέχιση της υποστήριξης και ανταμοιβής των συνεπών πελατών της, με τους ίδιους όρους που ίσχυαν και πέρυσι, ενώ εντός των ημερών αναμένονται και οι ανακοινώσεις από τις υπόλοιπες τράπεζες.