Οικονομία

Πόσα ένσημα χρειάζεστε για δωρεάν εξετάσεις και φάρμακα

Πόσα ένσημα χρειάζεστε για δωρεάν εξετάσεις και φάρμακα
Τροπολογία σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να έχουν ασφαλιστική ικανότητα, δηλαδή δωρεάν εξετάσεις και φάρμακα όσοι έχουν χρέη στο Δημόσιο μέχρι 100 ευρώ, φέρνει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews η σχετική τροπολογία αναμένεται να ενταχθεί στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας». Συγκεκριμένα θα ορίζει ότι θα δίνεται ασφαλιστική ικανότητα σε όσους έχουν οφειλές μέχρι 100 ευρώ και αφορά περίπου 64.000 μικροοφειλέτες.

Στόχος είναι να εξαιρεθούν οι μικροοφειλέτες καθώς μικρές οφειλές της τάξης ακόμα και των 20 ευρώ εμποδίζουν τους ασφαλισμένους μη μισθωτούς του ΕΦΚΑ να αποκτήσουν ασφαλιστική ικανότητα και να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Ποιες είναι οι «ένσημες» προϋποθέσεις για ασφαλιστική ικανότητα;

Σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο Ν.4670/2020 (Α΄43), άρθρο 37, παρ. 8:

Για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας και παροχών υγειονομικής περίθαλψης σε είδος από 01.01.20 και εφεξής απαιτείται για τους μισθωτούς η πραγματοποίηση τουλάχιστον πενήντα (50) ημερών εργασίας κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου.
Κατά τα λοιπά ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 23 του ν. 4529/2018 (Α’ 56).

β. Προϋποθέσεις χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας σε αμειβομένους με εργόσημο

Για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε αμειβόμενους με εργόσημο τ. ΙΚΑ (περιστασιακά απασχολούμενους, το κατ΄οίκον του εργοδότη απασχολούμενο προσωπικό, προσωπικό που παρέχει υπηρεσίες καθαρισμού και κηπουρικής κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικιών κτλ) απαιτείται η πραγματοποίηση τουλάχιστον πενήντα (50) ημερών ασφάλισης από εργόσημο κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου.

Τι ισχύει για τα έμμεσα μέλη

Εάν είναι η πρώτη φορά που δηλώνεται κάποιο προστατευόμενο μέλος, ο άμεσα ασφαλισμένος ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο προσέρχεται στον Ασφαλιστικό Φορέα που υπαγόταν προ συστάσεως του ΕΦΚΑ με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, προκειμένου να γίνει η καταχώρηση στην μερίδα του άμεσα και να του χορηγηθεί ασφαλιστική ικανότητα.

Για ήδη καταχωρημένα προστατευόμενα μέλη, κάθε χρόνο τρέχει αυτόματη ροή από τα πληροφοριακά μας συστήματα και εφόσον έχει δοθεί παράταση στον άμεσα ασφαλισμένο χορηγείται αντίστοιχα και στο/στα έμμεσο/α μέλος/η.