Οικονομία

Συλλογικές συμβάσεις εργασίας: Υποχρεωτικές στις ασφαλιστικές - Και στα ξενοδοχεία των Χανίων

Συλλογικές συμβάσεις εργασίας: Υποχρεωτικές στις ασφαλιστικές - Και στα ξενοδοχεία των Χανίων Φωτογραφία: UNSPLASH
Τι προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας για τις ασφαλιστικές εταιρείες και τα ξενοδοχεία των Χανίων.

Υποχρεωτικές είναι πλέον οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας για τις όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά και για τα ξενοδοχεία των Χανίων, με δύο αποφάσεις που υπέγραψε η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Οι προβλέψεις των συλλογικών συμβάσεων- που αφορούν τις αποδοχές, τα επιδόματα, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας- ισχύουν υποχρεωτικά για όλους τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία των Χανίων και τις ασφαλιστικές εταιρείες, ανεξάρτητα αν οι αυτοί ανήκουν σε κάποια συνδικαλιστική οργάνωση.

Οι δύο αποφάσεις για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας

Με την πρώτη απόφαση που υπέγραψε η υπουργός, κηρύχθηκε γενικώς υποχρεωτική η συλλογική σύμβαση εργασίας «για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων όλης της χώρας στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης», για όλους τους εργοδότες και εργαζομένους του κλάδου, που αυτή αφορά.

Η εν λόγω συλλογική σύμβαση εργασίας προβλέπει ότι ο μισθός στο πρώτο κλιμάκιο είναι 1.024 ευρώ και στο 14ο φτάνει στα 1.396 ευρώ. Επίσης προβλέπεται επίδομα πτυχίου ίσο με ποσοστό 18% επί του εκάστοτε βασικού μισθού του εργαζόμενου ή 10% για πτυχιούχους σχολών ανώτερης εκπαίδευσης- πρώην ΤΕΙ- επίδομα διδακτορικού και master που είναι ίσο με ποσοστό 28% και 23% αντίστοιχα, επί του βασικού μισθού.

Επίσης, η συλλογική σύμβαση εργασίας των ασφαλιστικών εταιρειών προβλέπει επίδομα τοκετού ύψους 1.000 ευρώ, επίδομα γάμου αλλά και επίδομα τέκνων.

Με τη δεύτερη απόφαση που υπέγραψε η Δόμνα Μιχαηλίδου, κηρύχθηκε γενικώς υποχρεωτική η συλλογική σύμβαση για τους όρους αμοιβής και εργασίας των απασχολούμενων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις περιφερειακής ενότητας νομού Χανίων.

Αυτή η συλλογική σύμβαση προβλέπει μεταξύ άλλων ότι οι βασικοί μηνιαίοι μισθοί και το ημερομίσθιο των εν λόγω εργαζομένων αυξάνονται κατά 5%. Συγκεκριμένα οι βασικοί μηνιαίοι μισθοί ξεκινούν από τα 893.808 ευρώ (Κατηγορία Α) και φθάνουν τα 974,715 ευρώ (Κατηγορία Δ) ενώ το ημερομίσθιο για τους σερβιτόρους αυξάνεται στα 69,913 ευρώ και για τους βοηθούς σερβιτόρων στα 61,717 ευρώ. Το ημερομίσθιο καταβάλλεται στους δικαιούχους για απασχόλησης τους μέχρι 8ώρες και συμπεριλαμβάνονται σε αυτό οι προσαυξήσεις για τυχόν εργασία κατά τις Κυριακές και εορτές καθώς και για εργασία κατά τις νυχτερινές ώρες.

«Αυτό στην πράξη σημαίνει αποδοχές υψηλότερες από τον ήδη αυξημένο κατώτατο μισθό για τους εργαζόμενους», δήλωσε η Δόμνα Μιχαηλίδου, συμπληρώνοντας ότι με αυτές τις αποφάσεις «η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι τάσσεται υπέρ των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που είναι προϊόν διαπραγμάτευσης και καλόπιστου διαλόγου μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων και προάγουν τις εργασιακές σχέσεις».