Ελλάδα

LIVE η φωτιά στην Πάρνηθα - Βελτιωμένη η εικόνα του μετώπου, η κρίσιμη παρέμβαση της Πυροσβεστικής

LIVE η φωτιά στην Πάρνηθα - Βελτιωμένη η εικόνα του μετώπου, η κρίσιμη παρέμβαση της Πυροσβεστικής
Μεγάλη φωτιά τώρα στην Πάρνηθα: Τεράστια κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, συνδρομή του στρατού και αδιανόητα ισχυροί άνεμοι με ριπές που ξεπερνούν τα 100 χλμ. την ώρα

Βελτιωμένη είναι η εικονα της φωτιάς στην Πάρνηθα που ξέσπασε πριν περίπου δύο ώρες στο Κατσιμίδι της Πάρνηθας, με την κατεύθυνση του μετώπου να είναι πλέον προς τους Θρακομακεδόνες.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 17:30 είχαμε τα πρώτα καλά νέα από την πυρκαγιά, καθώς η πυροσβεστική φαίνεται πως κατάφερε να ανακόψει την τρομακτική πορεία της φωτιάς προς τα άκαυτα.

Καθοριστικοί παράγοντες για τη θετική αυτή εξέλιξη φαίνεται πως είναι η χαμηλή βλάστηση της περιοχής, αλλά και η έγκαιρη παρέμβαση της Πυροσβεστικής. Σημειώνεται πως νωρίτερα το μέτωπο είχε σπάσει στα δύο. Το ένα μέτωπο καίει γύρω από την περιοχή του Αγίου Μερκουρίου και το άλλο στη περιοχή Κατσιμίδι.

Η Πυροσβεστική ξεκαθαρίζει πως για την ώρα δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για οριοθέτηση της φωτιάς, ενώ υπάρχει πάντα ανησυχία για νέες αναζοπυρώσεις.

Η στρατηγική των Αρχών είναι για όση ώρα μπορούν να επιχειρούν ακόμη τα εναέρια μέσα - δηλαδή μέχρι τη δύση του ηλίου - αυτά να «χτυπούν» τις φλογές στην περιφέρεια της πυρκαγιάς, προκειμένου αργότερα να συνεχίσουν το έργο στις μικρότερες εστίες τα πεζοπόρα τμήματα.

{https://www.youtube.com/watch?v=T73aq9xs_kA&ab_channel=Dnews}

Η πρώτη ενημέρωση της πυροσβεστικής

Σε έκτακτη ενημέρωση που παραχώρησε ο αντιπύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, ανακοινώθηκε πως ισχυρές επίγειες δυνάμεις δίνουν αυτή την ώρα τεράστια μάχη με τις φλόγες, ενώ αναμένεται να ενισχυθούν άμεσα με 100 πυροσβέστες και 30 οχήματα από Θεσσαλία, Ήπειρο και Κεντρική Μακεδονία.

{https://www.youtube.com/watch?v=eBW8DJabm0c}

{https://www.youtube.com/watch?v=P4PUASqIuQw&ab_channel=Dnews}

Από αέρος επιχειρούν 12 εναέρια μέσα, 4 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα.

Στην περιοχή της πυρκαγιάς, ωστόσο, η ταχύτητα των ανέμων φτάνει τα 50 χιλιόμετρα, με ριπές που ξεπερνούν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα.

«Αυτές οι συνθήκες αλλά και το γεγονός ότι στην περιοχή υπάρχουν πυλώνες υψηλής τάσης δυσχεραίνουν το επιχειρησιακό έργο των εναερίων μέσων. Γι’ αυτό το λόγο επιχειρούν κυρίως ελικόπτερα», ανέφερε πριν λίγα λεπτά ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής.

Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν ισχυρές δυνάμεις, από εθελοντές πυροσβέστες, πλήθος εθελοντικών πυροσβεστικών οχημάτων καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής αλλά και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Υπενθυμίζεται πως στις 15:47 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την ενημέρωση των κατοίκων στις πλησιέστερες περιοχές της πυρκαγιάς, προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα ώστε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

112_3a840.jpg

Ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής τόνισε πως οι συνθήκες που επικρατούν είναι δύσκολες και επικίνδυνες, καθώς από το πρωί του Σαββάτου έχουν ξεσπάσει 40 πυρκαγιές σε αργοτοδασικές εκτάσεις.

{https://www.youtube.com/watch?v=fC1CtD93HXY}

Αξίζει να σημειωθεί πως σε ανάρτησή του νωρίτερα ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος έκανε λόγο για ριπές ανέμου 106 χιλιομέτρων κάτι που κάνει εξαιρετικά δύσκολη τη επιχείρηση των πυροσβεστών.

{https://www.facebook.com/1103567001/posts/pfbid02n2GTnMztHTBq2BwoxEGCipopUxJFW4NSSdcvf9nsCBWpUhEaz4ABAqyVhre9sVnel/?app=fbl}

fotia4_3ca4c.jpg

fotia3_69403.jpg

Αναφορές για έκρηξη σε πυλώνα του ΑΔΜΗΕ

Σημείωνεται πως σύμφωνα με μαρτυρίες - που δεν επιβεβαιώνονται - η φωτιά φέρεται να ξεκίνησε από έκρηξη σε πυλώνα του ΑΔΜΗΕ.

Μάλιστα, ποδηλάτης ο οποίος φέρεται να ήταν στο βουνό όταν ξέσπασε στη φωτιά έγραψε σε ανάρτησή του: «Ήμασταν στο Κατσιμίδι όταν ξεκίνησε η φωτιά, δυστυχώς μετά από έκρηξη που ακούσαμε όλοι».

Κύκλοι του ΔΕΔΔΗΕ με την σειρά τους δεν επιβεβαίωναν την έκρηξη σε πυλώνα του ΑΔΜΗΕ, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κάποια τέτοια ένδειξη.

parnitha_af8b9.jpg

fotia5_5aa7a.jpgfoti_57dd7.jpgfotia1_21f64.jpg

Σημειώνεται πως λόγω της εκδήλωσης της φωτιάς στο Κατσιμίδι στην Πάρνηθα η Αστυνομία προχώρησε σε εκτροπές:

  • Επαρχιακή οδός Μαλακάσας και Μερκουρίου
  • Ιπποκράτους και Λεωφόρος Τυρταίου
  • Τατοΐου και Χλόης
  • Κόμβο της Μαλακάσας στο ύψος της Σφενδάλη
  • Επαρχιακή οδό Μαλακάσας και Ανεξαρτησίας