Οικονομία

Προειδοποιήσεις ΕΚΤ για τον κίνδυνο «δημοσιονομικής διολίσθησης»

Προειδοποιήσεις ΕΚΤ για τον κίνδυνο «δημοσιονομικής διολίσθησης»
Στην εξαμηνιαία έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η ΕΚΤ διαπιστώνει πως πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν έχουν ακόμη ανακαλέσει πλήρως τα μέτρα στήριξης που επιστράτευσαν για να προστατεύσουν καταναλωτές και επιχειρήσεις από τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία.

Επισημαίνει ειδικότερα πως έως τώρα οι αγορές αντιδρούν χαλαρά στους γεωπολιτικούς κινδύνους, όπως άλλωστε καταδεικνύει το spread των δεκαετών ομολόγων της Ιταλίας, που έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. Όπως τονίζει η ΕΚΤ, όμως, «οι αβεβαιότητες σχετικά με το κατά πόσο θα εφαρμοστούν οι δημοσιονομικοί κανόνες μπορεί να εξωθήσει τις αγορές σε επανεξέταση του κινδύνου από το κρατικό χρέος».

Εν ολίγοις, ο συνδυασμός υψηλών επιπέδων χρέους και χαλαρών δημοσιονομικών πολιτικών θα μπορούσε να ανησυχήσει τους επενδυτές και να προκαλέσει εκτόξευση του κόστους δανεισμού. Δεδομένου δε ότι επίκεινται εκλογές το 2024 και το 2025 σε Γερμανία, Αυστρία και Βέλγιο, όπως άλλωστε και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η τράπεζα προειδοποιεί ότι οι αγορές ενδέχεται να αντιδράσουν αν διαπιστώσουν κίνδυνο «δημοσιονομικής διολίσθησης».

Η τράπεζα αναγνωρίζει ότι οι κίνδυνοι στο χρηματοπιστωτικό σύστημα έχουν μειωθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς το χρέος τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων έχει υποχωρήσει κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα. Σε ό,τι αφορά την εικόνα της για την οικονομία, η τράπεζα τονίζει πως η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να επιταχυνθεί μέσα στην επόμενη διετία, καθώς είναι καλές οι συνθήκες στην αγορά εργασίας, οι πληθωριστικές πιέσεις αποκλιμακώνονται και αναμένονται μειώσεις επιτοκίων. Υπογραμμίζει, όμως, πως οι διαρθρωτικές αδυναμίες της Ευρωζώνης εξακολουθούν να αποτελούν τροχοπέδη στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και την ανάπτυξη.

Όπως υπογραμμίζει, δεδομένου ότι σε ορισμένες χώρες έχουν σημειώσει πτώση οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων, η Ευρωζώνη παραμένει εύθραυστη και «οι αγορές επιρρεπείς σε αρνητικές εξελίξεις». Σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων, η ΕΚΤ υπογραμμίζει πως έχουν καλλιεργήσει κλίμα αισιοδοξίας μεταξύ επενδυτών που, ωστόσο, θα μπορούσε να αλλάξει ταχύτατα.