Οικονομία

Δεν αναγνωρίζονται στην επικουρική σύνταξη με 15ετία τα πλασματικά χρόνια

Δεν αναγνωρίζονται στην επικουρική σύνταξη με 15ετία τα πλασματικά χρόνια Φωτογραφία: EUROKINISSI
Δεν έχουν τη δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών χρόνων όσοι θεμελιώνουν 15 χρόνια ασφάλισης για επικουρική σύνταξη με βάση τις διατάξεις του νόμου 5078/2023.

Ειδικότερα σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Εργασίας "σχετικά με τη δυνατότητα αναγνώρισης των πλασματικών χρόνων ασφάλισης του άρθρου 40 του ν. 3996/2011 για τη θεμελίωση των 15 ετών ασφάλισης που προβλέπει η διάταξη του άρθρου 116, σας γνωρίζουμε ότι εν λόγω χρόνοι ασφάλισης αναγνωρίζονται από τους ασφαλισμένους των οποίων οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης τροποποιήθηκαν (αυξήθηκαν) με τις διατάξεις του ν. 3863/2010. Οι διατάξεις του άρθρου 116 του ν. 5078/2023 ως μεταγενέστερες προφανώς δεν περιλαμβάνονται σε αυτές. 

Παράλληλα σημειώνεται ότι η προθεσμία έκδοσης της επικουρικής σύνταξης είναι 50 ημέρες από τη συγκέντρωση του συνόλου των απαιτούμενων δικαιολογητικών, πιστοποιητικών και στοιχείων. Συγκεκριμένα σημειώνεται ότι η προθεσμία αρχίζει από την κατάθεση της αίτησης στην αρμόδια υπηρεσία και την υποβολή ή συγκέντρωση του συνόλου των απαιτούμενων δικαιολογητικών, πιστοποιητικών ή στοιχείων…».

Όπως γνωρίζετε, αναφέρεται η διαδικασία έκδοσης συνταξιοδοτικής πράξης συναρτάται από διάφορους παράγοντες και παραμέτρους (χειρόγραφες διαδικασίες, ειδικά για τους ενταχθέντες φορείς που δεν εκδίδουν την επικουρική σύνταξη με την αυτοματοποιημένη διαδικασία, επικοινωνία μεταξύ των φορέων σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, αναμονή έκδοσης της απόφασης κύριας σύνταξης, κλήση σε ακρόαση, ενστάσεις, όγκος εργασιών των Υπηρεσιών κτλ). Σημειώνεται ότι εχει θεσπιστεί για όλους τους ασφαλισμένους του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του eΕΦΚΑ, μια ενιαία προϋπόθεση με την οποία θεμελιώνεται συνταξιοδοτικό δικαίωμα για επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος.

Ως εκ τούτου, τα εν λόγω πρόσωπα δικαιούνται επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος εφόσον έχουν συμπληρώσει 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης και συνταξιοδοτηθούν για την αυτή αιτία από τον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης και Λοιπών παροχών του e-ΕΦΚΑ.

Για την συμπλήρωση του εν λόγω χρόνου ασφάλισης εφαρμόζονται:

  • οι διατάξεις του άρθρου 19 του ν.4387/2016 όταν πρόκειται για χρόνο ασφάλισης σε φορείς, λογαριασμούς και κλάδους του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ,
  • οι κείμενες διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης του ν.δ.4202/1961, καθώς και οι διατάξεις του άρθρου 4 του ν.4225/2014 για συνυπολογισμό διαδοχικού χρόνου ασφάλισης και με φορείς επικουρικής ασφάλισης εκτός eΕΦΚΑ
    Επίσης, δεδομένου ότι πλέον ισχύει μία και μοναδική προϋπόθεση για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος για επικουρική σύνταξη κατά τα παραπάνω αναφερόμενα, στις περιπτώσεις που υφίσταται διαδοχικός χρόνος ασφάλισης σε περισσότερους από έναν εντασσόμενους λογαριασμούς, φορείς ή κλάδους αποκλειστικά εντός του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ, πλέον δεν τηρείται η διαδικασία εύρεσης αρμόδιου φορέα, αλλά οι πράξεις απονομής της επικουρικής σύνταξης εκδίδονται από τον πρώην εντασσόμενο φορέα, λογαριασμό, ή κλάδο στον οποίο έχει υποβληθεί η σχετική αίτηση.