Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Ποια λάθη εντοπίζει η εφορία στο Ε3

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Ποια λάθη εντοπίζει η εφορία στο Ε3
Η προσυμπλήρωση των κωδικών του εντύπου Ε3 στις φορολογικές δηλώσεις 2024 έχει ως σκοπό τη διευκόλυνση του φορολογουμένου και δεν είναι δεσμευτική.

Συνολικά 78.057 έντυπα Ε3, ήτοι καταστάσεις οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα, έχει παραλάβει έως σήμερα η φορολογική διοίκηση στα πλαίσια της υποβολής των εφετινών φορολογικών δηλώσεων. Και σύμφωνα με στελέχη της φορολογικής διοίκησης δεν λείπουν τα λάθη, καθώς οι φορολογούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με νέες απαιτήσεις και διαδικασίες που αφορούν στο έντυπο Ε3.

Πρώτα και κύρια, πρέπει να σημειωθεί η υποχρέωση υποβολής του εντύπου Ε3 πριν από την οριστική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1 ή Ν), ακόμη και εάν το εισόδημα είναι μηδενικό. Αυτή η διαδικασία υπογραμμίζει τη σημασία της πλήρους συμμόρφωσης με τους νόμους και τους κανονισμούς.

Εάν, λοιπόν, έχει οριστικοποιηθεί ήδη το έντυπο Ε3, ένα ερώτημα που προκύπτει είναι εάν μπορεί να τροποποιηθεί. Μέχρι την οριστική υποβολή του Εντύπου Ν ή του Ε1, ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα να εισέρχεται στο έντυπο Ε3 και να το τροποποιεί, προσαρμόζοντάς το στις ανάγκες του. Ωστόσο, μόλις ολοκληρωθεί η οριστική υποβολή του Εντύπου Ν ή του Ε1, η δυνατότητα τροποποίησης του Ε3 κλείνει.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποιο σφάλμα στο έντυπο Ε3, ο φορολογούμενος μπορεί να υποβάλει ηλεκτρονική τροποποιητική δήλωση, επιδιορθώνοντας έτσι τυχόν λάθη.

Από το φορολογικό έτος 2023 προσυμπληρώνονται κατηγορίες εσόδων και εξόδων με ποσά στους σχετικούς κωδικούς των αντίστοιχων πινάκων βάσει των δεδομένων που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDΑΤΑ της ΑΑΔΕ και του χαρακτηρισμού αυτών, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες αποφάσεις.

Η προσυμπλήρωση των κωδικών του εντύπου Ε3 έχει ως σκοπό τη διευκόλυνση του φορολογουμένου και δεν είναι δεσμευτική για αυτόν. Τα προσυμπληρωμένα ποσά στους κωδικούς του εντύπου Ε3 δύνανται να τροποποιούνται από τον φορολογούμενο. Εφόσον δεν έχει προηγηθεί χαρακτηρισμός των σχετικών εξόδων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDΑΤΑ, όλα τα έξοδα προσυμπληρώνονται στον κωδικό 585 («Διάφορα Λειτουργικά Έξοδα») της στήλης «Σύνολο», στην επιλογή 016 του σχετικού Υποπίνακα. 2

Η συμπλήρωση του εντύπου Ε3 αποτελεί υποχρέωση και ευθύνη του φορολογούμενου, η οποία πρέπει να εκτελείται με ακρίβεια και σύμφωνα με τις οδηγίες. Σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν στο αρχείο του Μητρώου, συμπληρώνονται αυτόματα: η αρμόδια υπηρεσία υποβολής, το φορολογικό έτος, η κατηγορία βιβλίων εάν υπάρχουν, καθώς και ο κωδικός αριθμός κύριας δραστηριότητας (ΚΑΔ). Επιπλέον, στην πρώτη σελίδα του εντύπου Ε3 προσυπληρώνονται τα εξής πεδία: η ημερομηνία πρώτης έναρξης, η ημερομηνία έναρξης ισχύοντος κατά το τρέχον φορολογικό έτος (εκτός αν υπήρξε διακοπή εργασιών πριν από το φορολογικό έτος 2022) και η ημερομηνία διακοπής εργασιών, εάν αυτή πραγματοποιήθηκε εντός του φορολογικού έτους 2022. Τα προσυμπληρωμένα δεδομένα μπορούν να τροποποιηθούν εάν υπάρξει ενημέρωση στο μητρώο της αρμόδιας υπηρεσίας.

Επιπλέον, προσυμπληρώνονται επίσης ο κύκλος εργασιών με δεδομένα των δύο προηγούμενων ετών, οι συνδεδεμένες επιχειρήσεις και οι ενεργοί επαγγελματικοί λογαριασμοί επιχείρησης / ενεργά τερματικά POS και ePOS. Επίσης, συμπληρώνονται ο κωδικός 012 «έχετε υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 5Γ του ν.4172/2013 για εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα» και ο κωδικός 013 «Εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος παρ. 3 α άρθρ. 31 ν.3986/2011» βάσει των στοιχείων του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Τέλος, προσδιορίζεται ο μέσος αριθμός εργαζομένων πλήρους απασχόλησης βάσει των στοιχείων του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.