Οικονομία

Επιστροφές φόρου 93 εκατ. ευρώ ψάχνουν... IBAN

Επιστροφές φόρου 93 εκατ. ευρώ ψάχνουν... IBAN Φωτογραφία: Eurokinissi
Επιστροφές φόρου παραμένουν αδιάθετες, με την ΑΑΔΕ να αναζητά 130.000 φορολογούμενους

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) από τις 925.241 υποβληθείσες δηλώσεις, σχεδόν μία στις τέσσερις είναι πιστωτική, δηλαδή αναλογεί επιστροφή φόρου. Η ΑΑΔΕ έχει επιστρέψει ή συμψηφίσει φόρους συνολικού ύψους 50,4 εκατ. ευρώ για το 91% των φορολογουμένων με πιστωτικά εκκαθαριστικά. Συγκεκριμένα, 34 εκατ. ευρώ έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς 162.127 φορολογουμένων χωρίς οφειλές, ενώ για άλλους 56.371 φορολογουμένους έγιναν συμψηφισμοί και επιστροφές ύψους 15 εκατ. ευρώ.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει σημάνει συναγερμό για 38.000 φορολογούμενους άνω των 70 ετών, καλώντας τους να δηλώσουν το IBAN του τραπεζικού τους λογαριασμού για να λάβουν επιστροφές φόρων και ποσά που έχουν κερδίσει από τη φορολοταρία. Συνολικά, επιστροφές φόρου ύψους 93 εκατ. ευρώ παραμένουν αδιάθετες, με την ΑΑΔΕ να αναζητά 130.000 φορολογούμενους για την απόδοση αυτών των ποσών.

Από αυτούς, 127.000 είναι φυσικά πρόσωπα με εκκρεμείς επιστροφές φόρου ύψους 16 εκατ. ευρώ, ενώ 3.000 είναι νομικά πρόσωπα που αναμένουν επιστροφές ύψους 77 εκατ. ευρώ. Παρά τα επανειλημμένα μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και την ψηφιακή θυρίδα στο myAADE, η ανταπόκριση είναι περιορισμένη.

Η ΑΑΔΕ έχει ανακοινώσει ότι από εφέτος η καταχώριση IBAN είναι υποχρεωτική για όλους τους φορολογούμενους πριν από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, τόσο για τους κατοίκους Ελλάδας όσο και για τους φορολογικούς κατοίκους αλλοδαπής που δικαιούνται επιστροφή φόρου.

Η έλλειψη δήλωσης IBAN εμποδίζει την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, με εξαίρεση τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους που υποβάλλονται αυτόματα. Για αυτό, μέσω της νέας εφαρμογής myAADEapp, οι φορολογούμενοι μπορούν να βλέπουν τις επιστροφές που δικαιούνται και να δηλώνουν ή να τροποποιούν το IBAN τους.

Οι φορολογούμενοι που επιχειρούν να υποβάλουν δήλωση χωρίς καταχωρημένο IBAN απλά διαπιστώνουν ότι η δήλωσή τους απορρίπτεται, λαμβάνοντας μήνυμα που τους ενημερώνει για το πρόβλημα.