Οικονομία

Ούτε χυμό πορτοκάλι: Σε ελεύθερη πτώση η παραγωγή παγκοσμίως

pexels pexels
Περίπου το 85% της παγκόσμιας αγοράς πορτοκαλιού μοιράζεται μεταξύ της Φλόριντα και του Σάο Πάολο. Η Βραζιλία εξάγει το 99% της παραγωγής της.

Η χονδρική τιμή του χυμού πορτοκαλιού έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 77% μέσα σε ένα χρόνο, λόγω της μείωσης της παραγωγής στις κύριες περιοχές καλλιέργειας.

Από τον Φεβρουάριο του 2020, όταν ξέσπασε η πανδημία του COVID, η τιμή του χυμού πορτοκαλιού έχει πενταπλασιαστεί, σύμφωνα με το AFP.

Συνεπώς, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βραζιλία καθορίζουν την τιμή της αγοράς για το δημοφιλές φρούτο. Τα προβλήματα στην παραγωγή επηρεάζουν τα αποθέματα και τις τιμές στην Ευρώπη, οδηγώντας σε ακριβότερο χυμό πορτοκαλιού.

Το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης για συμπυκνωμένο κατεψυγμένο χυμό πορτοκαλιού, που αποτελεί σημείο αναφοράς της αγοράς, αυξήθηκε στα 6.500 δολάρια ανά τόνο.

Όπως συμβαίνει με πολλά εμπορεύματα, το κόστος παραγωγής, εξαγωγής και συσκευασίας έχει επίσης αυξηθεί, αλλά αυτό δεν είναι ο κύριος λόγος για την εκτίναξη των τιμών.

Η παραγωγή πορτοκαλιού βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση παγκοσμίως. Πριν από λίγες εβδομάδες, ο οργανισμός καλλιεργητών εσπεριδοειδών, Fundecitrus, ανακοίνωσε εκτίμηση για πτώση 24% της βραζιλιάνικης συγκομιδής σε ετήσια βάση, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 36 ετών.

Όσον αφορά στην παραγωγή στις ΗΠΑ, το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ αναμένει μικρή αύξηση σε σχέση με πέρυσι, αλλά πολύ χαμηλότερα από τη συγκομιδή πριν δύο χρόνια (-36%).

Ο Fundecitrus ανέφερε ότι ο κύριος λόγος για την πτώση είναι η ξηρασία που έπληξε τις κύριες περιοχές καλλιέργειας, συμπεριλαμβανομένης της βραζιλιάνικης πολιτείας Σάο Πάολο. Η καλλιέργεια επηρεάστηκε επίσης από την ασθένεια Huanglongbing (HLB), γνωστή και ως ασθένεια του «κίτρινου δράκου», που έχει επηρεάσει τις καλλιέργειες τόσο στη Φλόριντα όσο και στη Βραζιλία.

Στο Μεξικό, έναν άλλο σημαντικό παραγωγό πορτοκαλιών, και στην Ισπανία, τον κορυφαίο παραγωγό πορτοκαλιών στην Ευρώπη, η παραγωγή είχε επίσης μειωθεί κατά 30% λόγω της ξηρασίας.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κατανάλωση έχει μειωθεί στο μισό σε μια δεκαετία, και η τάση αυτή επιβεβαιώνεται και στην Ευρώπη, αν και σε μικρότερο βαθμό.

Στη βάση αυτή, οι εταιρείες παραγωγής χυμού πορτοκαλιού στρέφονται σε άλλους χυμούς και σε φρουτοκοκτέιλ, αναμειγνύοντας πορτοκάλια με άλλα φθηνότερα και πιο διαθέσιμα φρούτα.