Οικονομία

Θα τριπλασιαστούν τα πρόστιμα για παραβάσεις των μέτρων ελέγχου των τιμών

Θα τριπλασιαστούν τα πρόστιμα για παραβάσεις των μέτρων ελέγχου των τιμών
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, ανακοίνωσε ότι τα ανώτατα πρόστιμα για παραβάσεις των μέτρων ελέγχου των τιμών θα τριπλασιαστούν, αυξάνοντας από τα 2 εκατ. ευρώ στα 6 εκατ. ευρώ.

Μιλώντας στο MEGA, τόνισε την ανάγκη σεβασμού του νόμου και αποφυγής αθέμιτων πρακτικών και κερδοσκοπίας. Έκανε αναφορά σε τριπλό σχέδιο αποκλιμάκωσης των τιμών:

• Ενημέρωση καταναλωτικού κοινού: Ενίσχυση της καταναλωτικής συνείδησης μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis που επιτρέπει στους πολίτες να συγκρίνουν τιμές σε πάνω από 3000 προϊόντα.
• Έλεγχοι από την Πολιτεία: Αύξηση των ελέγχων και εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων για τα σούπερ μάρκετ ώστε να μην πωλούν προϊόντα με κέρδος μεγαλύτερο από αυτό που είχαν στις 31 Δεκεμβρίου 2021.
• Συνεργασία όλων: Ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Πολιτείας, πολιτών, καταναλωτικών οργανώσεων και ανεξάρτητων αρχών για την επίτευξη υγιούς επιχειρηματικότητας.

Ο υπουργός εξέφρασε αισιοδοξία για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στα τρόφιμα το καλοκαίρι, ενώ τόνισε ότι η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται με έναν νόμο και ένα άρθρο. Επεσήμανε την κυβερνητική πολιτική στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων με 50 δισ. ευρώ κατά την πανδημία, τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού. Στόχος της κυβέρνησης είναι, στο τέλος της τετραετίας, ο μέσος μισθός να φτάσει τα 1500 ευρώ.