Οικονομία

Πως φορολογούνται «άγνωστα» εισοδήματα Ελλήνων από Ελβετία

Πως φορολογούνται «άγνωστα» εισοδήματα Ελλήνων από Ελβετία
Σε πρόσφατη απόφασή του, το Συμβούλιο της Επικρατείας εξέφρασε τη θέση ότι η συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας δεν εφαρμόζεται σε περιπτώσεις όπου η πηγή του εισοδήματος παραμένει άγνωστη.

Αυτή η απόφαση προέκυψε σε πλαίσιο αναίρεσης, όπου ο φορολογούμενος προσβάλλοντας την απόφαση του Εφετείου, υποστήριξε ότι η εν λόγω σύμβαση μπορεί να εφαρμοστεί και σε εισοδήματα που δεν αναφέρονται ρητά, όπως εκείνα που προέρχονται από άγνωστη πηγή.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου απέρριψε τον πρώτο ισχυρισμό, καθορίζοντας ότι η συμφωνία ισχύει μόνο για τα εισοδήματα που ρητώς αναφέρονται από αυτήν και όχι για εκείνα που προέρχονται από άγνωστη πηγή, για τα οποία ισχύουν οι διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας.

Όσον αφορά στους σκοπούς της σύμβασης διπλής φορολογίας, το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε ότι ο ευρύτερος στόχος των συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ακόμη και όταν αυτός ο σκοπός δεν αναφέρεται ρητά στο κείμενο της συμφωνίας.

Να σημειωθεί πως η πολύπλοκη φορολογική δομή της Ελβετίας έχει διαμορφωθεί από τα τρία επίπεδα κυβέρνησης της χώρας, τα οποία είναι το ομοσπονδιακό, το καντονικό και το δημοτικό. Αν και η φορολογική νομοθεσία είναι ομοιόμορφη σε ολόκληρη την Ελβετία, κάθε ένα από τα 26 καντόνια έχει ξεχωριστή νομοθεσία για τους φόρους. Οι δημοτικοί φόροι επιβάλλονται ως πολλαπλάσιοι των καντονικών φόρων. Καθώς οι φορολογικοί νόμοι και οι φορολογικές συντελεστές ποικίλλουν ευρέως μεταξύ των καντονιών και των δήμων, η επιλογή κατοικίας είναι ένα σημαντικό στοιχείο του φορολογικού σχεδιασμού.

Δεν είναι δυνατό να υπολογιστούν μέσοι φορολογικοί συντελεστές λόγω του πολυεπίπεδου φορολογικού συστήματος. Οι φόροι υπολογίζονται βάσει συγκεκριμένων ποσών για συγκεκριμένα καντόνια και δήμους. Ο μέγιστος συνολικός συντελεστής ομοσπονδιακού φόρου εισοδήματος είναι 11,5%. Οι διάφοροι καντονικοί και δημοτικοί φόροι επιβάλλονται επίσης με προοδευτικούς συντελεστές, με ένα μέγιστο συνδυασμένο συντελεστή καντονικού και δημοτικού περίπου 36%. Επιπλέον, επιβάλλονται φόροι πλούτου καντονικού και δημοτικού εισοδήματος.

Οι εκτιμήσεις σχετικά με το ποσό των καταθέσεων των Ελλήνων στην Ελβετία ποικίλουν. Η Ένωση Ιδιωτικών Τραπεζών της Ελβετίας είχε προ ετών παρουσιάσει στοιχεία που τοποθετούσαν τις καταθέσεις των Ελλήνων στην Ελβετία στα 31,5 δισ. ευρώ. Ο οικονομολόγος Γκάμπριελ Ζούκμαν, πιο πρόσφατα, εκτίμησε το ποσό στα περίπου 60 δισ. ευρώ.