Οικονομία

Στον «πάγο» η συζήτηση για φορολογικά κίνητρα ώστε να ανοίξουν τα κλειστά ακίνητα

Στον «πάγο» η συζήτηση για φορολογικά κίνητρα ώστε να ανοίξουν τα κλειστά ακίνητα Φωτογραφία: Eurokinissi
Η φορολογική παρέμβαση που προτείνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, είναι μεταβατική και όπως επισημαίνουν, δεν θα δημιουργήσει δημοσιονομικό πρόβλημα.

Αναφερόμενος στην προοπτική φορολογικών κινήτρων για την επιστροφή στην αγορά ακινήτων που παραμένουν κλειστά εδώ και χρόνια, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, απέκλεισε την πιθανότητα χορήγησης τέτοιων κινήτρων.

Μιλώντας σε συνέδριο για την αγορά ακινήτων, εξήγησε ότι οι φορολογικές πολιτικές δεν επιτρέπουν πολλά περιθώρια για παρεμβάσεις και υποστήριξε τη σημασία της διατήρησης του φορολογικού εισοδήματος από ενοίκια, αντί να απαλλαγεί από φόρο. Με αυτές τις δηλώσεις, φαίνεται ότι η πρόταση για τριετή φοροαπαλλαγή που είχε υποβληθεί από την ΠΟΜΙΔΑ με στόχο την εκμίσθωση κενών ακινήτων φαίνεται να απορρίπτεται προς το παρόν.

Η πρόταση έχει υποβληθεί από τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών ακινήτων και προβλέπει τριετή απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για τους φορολογούμενους που θα διαθέσουν για ενοικίαση τουλάχιστον τρία χρόνια, ακίνητα τα οποία είτε ήταν κλειστά ή είχαν διατεθεί για βραχυχρόνια μίσθωση το 2023. Ειδικά για τις κατοικίες τύπου Airbnb, η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ αφορά κυρίως αυτούς που προχώρησαν στην ανακαίνιση των ακινήτων τους αλλά είτε λόγω περιοχής είτε λόγω άλλων συνθηκών, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις δεν τους απέδωσαν τα αναμενόμενα.

Από την πλευρά της η ΠΟΜΙΔΑ εκτιμά ότι το δημοσιονομικό κόστος της πρότασης θα είναι περιορισμένο, αφού σήμερα το κράτος δεν εισπράττει τίποτα από τα συγκεκριμένα ακίνητα, παρά μόνο τον ΕΝΦΙΑ τον οποίο και στη συνέχεια θα συνεχίσει να εισπράττει. Από την άλλη πλευρά εκτιμάται πως χιλιάδες ακίνητα θα έβγαιναν στην αγορά πιέζοντας προς τα κάτω τις τιμές των ενοικίων διευκολύνοντας ενοικιαστές αλλά και ιδιοκτήτες.

Η φορολογική παρέμβαση που προτείνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, είναι μεταβατική και όπως επισημαίνουν δεν θα δημιουργήσει δημοσιονομικό πρόβλημα καθώς αφορά μελλοντικές μισθώσεις και όχι τις υφιστάμενες, ενώ θα φέρει άμεσα στην αγορά δεκάδες χιλιάδες σπίτια παλαιών που παραμένουν κλειστά ή που έχουν διατεθεί για βραχυχρόνια μίσθωση.