Οικονομία

Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ αυξάνονται, η κυβέρνηση κοιτάζει - Νέα άνοδος σε ένα βράδυ

Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ αυξάνονται, η κυβέρνηση κοιτάζει - Νέα άνοδος σε ένα βράδυ
Αύξηση των τιμών σημειώνεται έπειτα απο την κατάργηση του μέτρου της μόνιμης μείωσης της τιμής κατά 5% στα «ράφια» των σούπερ μάρκετ. Η αύξηση αφορά 4.000 προϊόντα και θα είναι της τάξεως του 5% με 10%.

Αν και η κυβέρνηση διαφημίζει τα μέτρα για την ακρίβειας βάζοντας πλαφόν στο ανώτατο ποσοστό κέρδους και φραγμούς στις πρακτικές των πολυεθνικών με τις προσφορές προϊόντων, εντούτοις, στην ουσία τίποτα δεν έχει αλλάξει. Το μέτρο της έκπτωσης 5% σε χιλιάδες προϊόντα από 1η Ιουνίου σταμάτησε να ισχύει. Η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε παράταση του μέτρου καθώς όπως ανέφεραν διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες, οι εκπτώσεις έχουν ενσωματωθεί πλέον στις τιμές.

Το Dnews όπως καταρρίπτει το συγκεκριμένο αφήγημα. Όπως θα δείτε στο παρακάτω φωτορεπορτάζ, μετά το τέλος του εν λόγω μέτρου οι τιμές άλλαξαν φυσικά προς τα πάνω. Την ίδια στιγμή ο ίδιος ο υπουργός αλλά και κορυφαίοι υπουργοί αρνούνται την μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά δημιουργώντας υπέρμετρη πίεση στο οικογενειακό εισόδημα.

Καταναλωτές και εκπρόσωποι φορέων εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους στο Dnews τη δυσαρέσκεια τους για την ακρίβεια, ενώ χαρακτηρίζουν άκαρπα και επικοινωνιακά τρικ τα μέτρα που που θέτει σε ισχύει ανα διαστήματα η κυβέρνηση.

klinex382_fee48.jpeg

Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ κ. Γιώργος Λεχουρίτης ανέφερε μεταξύ άλλων στο Dnews πως οι ανατιμήσεις μαζί με την αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος, την ακρίβεια στα καύσιμα, στα ακτοπλοϊκά, στα τρόφιμα, θα διαμορφώσουν ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι.

«Από 1η Ιουνίου δυστυχώς η συμφωνία κυρίων μεταξύ του υπουργείου και των σούπερ μάρκετ σταμάτησε να ισχύει άρα οι τιμές της μείωσης του 5% πλέον θα επανέλθουν στην κανονικότητα αφού μετά από έξι μήνες είχαν κρατηθεί σταθερές. Πλέον υπάρχουν νέοι τιμοκατάλογοι που δηλώνουν πως θα αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων. Βέβαια είναι νωρίς ακόμα για συμπεράσματα γιατί δεν έχει αφαιρεθεί το μόνιμο καρτελάκι από μεγάλες αλυσίδες όμως ημέρα με την ημέρα θα ολοκληρωθεί η αφαίρεση και οι τιμές θα ανέβουν όπως έχει προαναγγείλει άλλωστε η βιομηχανία, ότι από 1η Ιουνίου θα υπάρξουν αυξήσεις σε 4.000 κωδικούς. Όλα αυτά συν την αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος που θα επέλθει μαζί με την ακρίβεια στα καύσιμα, στα ακτοπλοϊκά, στα τρόφιμα, δεν θα διαμορφώσουν το καλύτερο καλοκαίρι. Στα τρόφιμα για παράδειγμα, τα ψάρια έχουν πάρει μία αύξηση του ύψους 20% με 30%. Δεν ξέρω τι συμβαίνει, ούτε τι αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση, αλλά κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις δεν θα βρεθεί λύση στο θέμα ακρίβειας».

barilla067_8d885.jpeg

Ενδεικτικά, οι πρώτες ανατιμήσεις αναμένεται να έρθουν σε τρόφιμα, απορρυπαντικά, καθαριστικά, προϊόντα προσωπικής φροντίδας, ενώ οι τιμές θα επιστρέψουν στο επίπεδο που ήταν, δηλαδή θα αυξηθούν από 5% έως 10% στα 4.000 προϊόντα.

«Τον τελευταίο χρόνο το μόνο που κάνει η κυβέρνηση είναι να ανακοινώνει μέτρα κατά της ακρίβειας, τα οποία δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα για εμάς τους καταναλωτές. Κατά την άποψη μου είναι καθαρά επικοινωνιακά κόλπα μόνο και μόνο για να δείξουν ότι κάτι κάνουν. Αντί να βελτιώνεται η κατάσταση χειροτερεύει. Προχθές καταργήθηκε και η μείωση του 5% στα προϊόντα. Δηλαδή αυτό ήταν το έλυσε το πρόβλημα και τώρα οι τιμές θα αυξηθούν πάλι. Είναι τραγικό, σε λίγο δεν θα μπορούμε να αγοράσουμε ούτε τα απαραίτητα», δηλώνει καταναλωτής στο Dnews.