Οικονομία

Πώς θα γίνει η δήλωση για αναδρομικά εισοδήματα του 2023

Πώς θα γίνει η δήλωση για αναδρομικά εισοδήματα του 2023
Η ΑΑΔΕ πρόκειται να ανοίξει τις επόμενες ημέρες την ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη δήλωση αναδρομικών εισοδημάτων, που εισπράχθηκαν το 2023.

Χιλιάδες φορολογούμενοι που έλαβαν αναδρομικά από μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, αγροτικές ενισχύσεις και δικαστικές αποφάσεις, καλούνται να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Ο φόρος θα υπολογιστεί με τις κλίμακες του φόρου εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς που ίσχυαν τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά, αφαιρώντας τυχόν φόρο 20% που παρακρατήθηκε κατά την πληρωμή. Η πληρωμή του φόρου θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2025.

Συνταξιούχοι μπορούν να αιτηθούν στην ΑΑΔΕ να εξοφλήσουν τις οφειλές σε 2 έως 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις μέσω της πάγιας ρύθμισης, για φόρο εισοδήματος που προκύπτει από τα αναδρομικά συντάξεων προηγούμενων ετών.

Τα αναδρομικά ποσά από μισθούς, συντάξεις, αποζημιώσεις και καθυστερημένες πληρωμές που εισπράχθηκαν το 2023 θα φορολογηθούν στα έτη που αναλογούν. Ο χρόνος απόκτησης των αναδρομικών θεωρείται ο χρόνος που ο δικαιούχος απέκτησε δικαίωμα είσπραξης. Για παράδειγμα, αναδρομικά συντάξεων του 2020 θα δηλωθούν ως τροποποιητική δήλωση του 2021.

Η πλατφόρμα θα προ-συμπληρώνει τα ποσά στους αντίστοιχους κωδικούς και δεν θα επιτρέπει τροποποιήσεις. Αν χρειαστεί να αλλάξουν άλλα στοιχεία της δήλωσης, θα πρέπει να υποβληθεί ξεχωριστή τροποποιητική δήλωση.

Ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές που καταβλήθηκαν το 2023 και αναγράφονται διακεκριμένα στην ετήσια βεβαίωση αποδοχών ή προκύπτουν από πιστοποιημένο λογιστή ή δικαστική απόφαση θα δηλωθούν επίσης με συμπληρωματική δήλωση. Για αυτές, θα πρέπει να υποβληθούν τροποποιητικές δηλώσεις για τα έτη που αφορούν.

Κάθε τροποποιητική δήλωση θα παράγει νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το αντίστοιχο ποσό φόρου.