Επιστήμη

Η Δανία θα χρεώσει 100 δολάρια ανά αγελάδα στον πρώτο παγκοσμίως φόρο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Η Δανία θα χρεώσει 100 δολάρια ανά αγελάδα στον πρώτο παγκοσμίως φόρο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα Φωτογραφία: carolien van oijen/ Unsplash
Η Δανία θα χρεώσει 100 δολάρια ανά αγελάδα στον πρώτο παγκοσμίως φόρο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τη γεωργία.

Οι γαλακτοπαραγωγοί στη Δανία υποχρεώνονται πλέον να πληρώνουν ετήσιο φόρο 672 κορονών (96$) ανά αγελάδα για τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που προκαλούν υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας συμφώνησε αυτή την εβδομάδα να εισαγάγει τον πρώτο παγκοσμίως φόρο εκπομπών άνθρακα στη γεωργία. Αυτό σημαίνει νέες εισφορές για τα ζώα από το 2030.

Η Δανία είναι ένας σημαντικός εξαγωγέας γαλακτοκομικών και χοιρινού κρέατος και η γεωργία είναι η μεγαλύτερη πηγή εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της χώρας. Η συμφωνία συνασπισμού — η οποία συνεπάγεται επίσης επένδυση 40 δισεκατομμυρίων κορονών (3,7 δισεκατομμύρια δολάρια) σε μέτρα όπως η αναδάσωση και η δημιουργία υγροτόπων - έχει ως στόχο να βοηθήσει τη χώρα να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους της.

«Με αυτή τη συμφωνία, επενδύουμε δισεκατομμύρια στη μεγαλύτερη μεταμόρφωση του τοπίου της χώρας μας τον τελευταίο καιρό», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Λαρς Λόκε Ράσμουσεν στο CNN. «Ταυτόχρονα, θα είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο με φόρο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη γεωργία».

Η γαλακτοβιομηχανία της Δανίας χαιρέτισε σε γενικές γραμμές τη συμφωνία και τους στόχους της, αλλά έχει εξοργίσει ορισμένους αγρότες. Η κίνηση έρχεται μήνες αφότου αγρότες πραγματοποίησαν διαμαρτυρίες σε όλη την Ευρώπη, κλείνοντας δρόμους με τρακτέρ και πετώντας αυγά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για μια μακρά λίστα καταγγελιών, συμπεριλαμβανομένων αυτών για περιβαλλοντικούς κανονισμούς και υπερβολική γραφειοκρατία.

Το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων συμβάλλει σημαντικά στην κλιματική κρίση, παράγοντας περίπου το ένα τρίτο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η κτηνοτροφία έχει ιδιαίτερα μεγάλο αντίκτυπο, καθώς το 2015 αντιπροσώπευε περίπου το 12% των παγκόσμιων εκπομπών, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών. Ένα μερίδιο αυτής της ρύπανσης προέρχεται από το μεθάνιο, ένα ισχυρό αέριο που θερμαίνει τον πλανήτη, το οποίο παράγεται από τις αγελάδες και από ορισμένα άλλα ζώα μέσω του ρεψίματος και της κοπριάς τους.

Ο φόρος, που αναμένεται να εγκριθεί από το κοινοβούλιο της Δανίας αργότερα μέσα στο έτος, θα ανέλθει σε 300 κορώνες (43 $) ανά τόνο με τάση αύξησης στις 750 κορώνες (107 $) το 2035. Θα ισχύει φορολογική απαλλαγή 60%, που σημαίνει ότι οι αγρότες θα χρεώνονται ουσιαστικά 120 κορώνες (17 $) ανά τόνο εκπομπών από το ζωικό κεφάλαιο ετησίως από το 2030, που θα φτάσει στις 300 κορώνες (43 $) το 2035.

Κατά μέσο όρο, οι γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες της Δανίας, οι οποίες αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού των βοοειδών, εκπέμπουν 5,6 τόνους CO2 ετησίως, σύμφωνα με την Concito, μια ‘πράσινη’ δεξαμενή σκέψης στη Δανία. Η χρήση του χαμηλότερου φορολογικού συντελεστή των 120 κορονών οδηγεί σε χρέωση 672 κορωνών ανά αγελάδα, ή σε 96$. Με τη φορολογική ελάφρυνση, αυτή η εισφορά θα αυξηθεί σε 1.680 κορώνες ανά αγελάδα το 2035 (241 $).

Τα δύο πρώτα χρόνια, τα έσοδα από τον φόρο θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης της γεωργικής βιομηχανίας και στη συνέχεια θα επανεκτιμηθούν.

«Ο σκοπός του φόρου είναι να κάνει τον κλάδο να αναζητήσει λύσεις για τη μείωση των εκπομπών», δήλωσε στο CNN ο επικεφαλής οικονομολόγος του Concito, Torsten Hasforth. Για παράδειγμα, οι αγρότες θα μπορούσαν να αλλάξουν τις ζωοτροφές που χρησιμοποιούν.

Ωστόσο, η ομάδα Δανών αγροτών Bæredygtigt Landbrug είπε ότι τα μέτρα είναι ένα «τρομακτικό πείραμα». «Πιστεύουμε ότι η συμφωνία είναι καθαρή γραφειοκρατική», δήλωσε ο πρόεδρος Peter Kiær. «Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα κλιματικό πρόβλημα, αλλά δεν πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία θα το λύσει».

Ο Peder Tuborgh, Διευθύνων Σύμβουλος της Arla Foods, του μεγαλύτερου ομίλου γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ευρώπη, είπε ότι η συμφωνία είναι «θετική», αλλά ότι οι αγρότες που «πραγματικά κάνουν ό,τι μπορούν για να μειώσουν τις εκπομπές» δεν πρέπει να πληρώνουν φόρο. «Είναι σημαντικό ένας φόρος (π.χ. για το διοξείδιο του άνθρακα) να βασίζεται αποκλειστικά στις εκπομπές για τις οποίες υπάρχουν μέσα για την εξάλειψή τους», πρόσθεσε στη δήλωσή του.

Ο Kristian Hundeboll, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου DLG, μιας από τις μεγαλύτερες γεωργικές επιχειρήσεις της Ευρώπης που περιλαμβάνει 25.000 Δανούς αγρότες, είπε ότι είναι «κρίσιμο για την ανταγωνιστικότητα» να ενταχθεί ο φόρος στη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Ούτε το κλίμα, ούτε η γεωργία ούτε οι βοηθητικές βιομηχανίες επωφελούνται από τη μονομερή δράση της Δανίας», τόνισε.