Οικονομία

Ποιες διορθώσεις εξετάζονται στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης

Ποιες διορθώσεις εξετάζονται στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης
Εν μέσω έντονων αντιδράσεων για το νέο σύστημα τεκμαρτού υπολογισμού του φορολογητέου εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματικών και με νωπή την αποδοκιμασία στο εκλογικό αποτέλεσμα, η κυβέρνηση εξετάζει αλλαγές στο σύστημα που θα διορθώσουν τις αδικίες που έχουν εντοπιστεί.

Ωστόσο, οι όποιες αλλαγές θα ισχύσουν από το επόμενο έτος. Την προσεχή Δευτέρα θα κατατεθούν αιτήσεις ακυρώσεως κατά του ν. 5073/2023 στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σε μια προσπάθεια των φορέων που εκπροσωπούν τους πληττόμενους κλάδους να επιταχύνουν τις αλλαγές. Την ίδια ημέρα, η Συντονιστική Επιτροπή Ελευθέρων Επαγγελματιών-Επιστημόνων-Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων θα διοργανώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας τη Δευτέρα, σε αντίδραση προς το νέο σύστημα τεκμαρτού υπολογισμού του φορολογητέου εισοδήματος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του χώρου των φοροτεχνικών λογιστών, η μέση φορολογητέα ύλη για τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες θα αυξηθεί εφέτος κατά 12.000 ευρώ ανά εκκαθαριστικό, ενώ ο μέσος φόρος ανά εκκαθαριστικό θα ξεπεράσει τα 1.400 ευρώ, μεσοσταθμικά περίπου διπλάσιος και σε πολλές περιπτώσεις με πενιχρά εισοδήματα πολλαπλάσιος της περσινής χρονιάς.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο διορθωτικών αλλαγών στο σύστημα τεκμαρτού υπολογισμού του φορολογητέου εισοδήματος, αν και έχουν ξεκαθαρίσει πως αυτές δεν θα πραγματοποιηθούν άμεσα.

Η αλλαγή που φαίνεται ως η πλέον πιθανή είναι να μειωθούν τα «κατώφλια» για τα τεκμαρτά εισοδήματα ανά επάγγελμα και κλάδο. Η βάση υπολογισμού είναι το ποσό των 10.920 ευρώ προσαυξανόμενο με τριετίες (10% έως 30% η τριετία), προσαύξηση λόγω τζίρου (5%), προσαύξηση προσωπικού (10%) κτλ. Σε όλες αυτές τις παραμέτρους θα γίνουν διορθώσεις.
Ελεύθερος επαγγελματίας που δήλωσε το έτος 2023 εισόδημα βάση των βιβλίων του 8.000 ευρώ, εφέτος με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού θα πρέπει να δηλώσει εισοδήματα 14.534,52 ευρώ (10.920 + 3.614,52 (30% προσαύξηση 3 τριετιών)). Δηλαδή 6.534 περισσότερα. Στόχος είναι το ποσό αυτό το 2025 να μειωθεί αισθητά.