Οικονομία

Αλλάζει η φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών - Τι θα γίνει με το τεκμαρτό εισόδημα

Αλλάζει η φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών - Τι θα γίνει με το τεκμαρτό εισόδημα
Στο οικονομικό επιτελείο εστιάζουν στις διορθωτικές κινήσεις για τη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών, μετά τις διαμαρτυρίες για τα αυξημένα εκκαθαριστικά που προέκυψαν από την υιοθέτηση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος.

Οι ενέργειες αυτές αποσκοπούν αφενός στην απόδειξη ότι η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα των ευρωεκλογών, και αφετέρου στην εξέταση των επιπτώσεων της νέας φορολογίας, για να προσδιοριστεί ποιοι πλήττονται περισσότερο και ποιοι πρέπει να ελαφρυνθούν, με στόχο τον περιορισμό των αντιδράσεων από τους ελεύθερους επαγγελματίες, μετά και την οργανωμένη προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των διατάξεων του νόμου.

Οι διορθωτικές κινήσεις θα αφορούν τα εισοδήματα του 2024 που θα δηλωθούν το 2025 και όχι τα εισοδήματα του 2023.

Με το νέο σύστημα η ελάχιστη αμοιβή επαγγελματιών διαμορφώνεται από 3.603 ευρώ έως 14.196 ευρώ ανάλογα με τα έτη εργασίας, ενώ απαλλαγές και μειώσεις ισχύουν για αγρότες, «μπλοκάκια», πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία. Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται προτάσεις για τη λήψη υπόψη των οικογενειακών εισοδημάτων και άλλων εισοδημάτων που δεν συνυπολογίζονται μέχρι στιγμής για το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών, ώστε να μειωθεί η συνολική επιβάρυνση.

Μια από τις προτάσεις αφορά την κάλυψη της διαφοράς εισοδημάτων μεταξύ συζύγων, όπως εφαρμόζεται για τα τεκμήρια διαβίωσης. Αν και δεν αναμένεται να εφαρμοστεί πλήρως, πιθανή κάλυψη ποσοστού 20% θα θεωρηθεί βελτίωση.

Άλλη πρόταση αφορά τον συνυπολογισμό εισοδημάτων από ενοίκια, τόκους καταθέσεων, μετοχές και ομόλογα για την κάλυψη του ελάχιστου εισοδήματος.

Επιπλέον, εξετάζεται η μείωση της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής, η αποσύνδεση της από τον κατώτατο μισθό και η απλοποίηση της διαδικασίας αμφισβήτησης των ελάχιστων τεκμαρτών εισοδημάτων.