Οικονομία

Αποκάλυψη διεθνούς κυκλώματος έκδοσης εικονικών τιμολογίων με έδρα την Ελευσίνα

Αποκάλυψη διεθνούς κυκλώματος έκδοσης εικονικών τιμολογίων με έδρα την Ελευσίνα
Οι ελληνικές αρχές αποκάλυψαν ένα εκτεταμένο διεθνές κύκλωμα έκδοσης και λήψης εικονικών τιμολογίων, με την υπόθεση να έχει ήδη μεταβιβαστεί στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Το κύκλωμα εμπλέκεται στη δήλωση εικονικών συναλλαγών χονδρικής για ηλεκτρονικό και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, καθώς και για κινητά τηλέφωνα.

Οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), αξιοποιώντας καταγγελία, προχώρησαν σε έλεγχο της επιχείρησης Β, η οποία εδρεύει στην Ελευσίνα και δραστηριοποιείται στο εμπόριο μονάδων μνήμης και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, κατασχέθηκαν τιμολόγια που είχαν εκδοθεί και ληφθεί με αντισυμβαλλόμενες επιχειρήσεις της Ε.Ε., καθώς και τιμολόγια που αφορούσαν την επίσης ελεγχόμενη επιχείρηση Γ.

Οι ελεγκτές προχώρησαν σε εξονυχιστικό έλεγχο των κατασχεμένων βιβλίων, των στοιχείων και των αποδεικτικών εξόφλησης και κίνησης λογαριασμών. Μέσω της διοικητικής συνδρομής και των απαντήσεων από τις αρχές του εξωτερικού, διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση B αγόραζε ηλεκτρονικό εξοπλισμό από την επιχείρηση Γ, ο οποίος υπόκειτο σε ΦΠΑ. Τα εμπορεύματα αυτά στη συνέχεια πωλούνταν σε ανύπαρκτες επιχειρήσεις του εξωτερικού ως ενδοκοινοτικές παραδόσεις, χωρίς επιβάρυνση ΦΠΑ.

Με την πώληση αυτή, η επιχείρηση B επωφελήθηκε από τον ΦΠΑ των αγορών των ειδών από την ενδοχώρα, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε απαίτηση εξόφλησης από τις επιχειρήσεις του εξωτερικού. Για να εξαλείψει αυτήν την απαίτηση, η επιχείρηση B φέρεται να αγόραζε εξοπλισμό από τις ανύπαρκτες επιχειρήσεις του εξωτερικού και να τον πωλούσε στην επιχείρηση Γ με μηδενικό ΦΠΑ, μειώνοντας έτσι και την υποχρέωσή της προς την Γ.

Συγκεκριμένα, για τα φορολογικά έτη 2018, 2019 και 2020, οι ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ διαπίστωσαν την έκδοση και λήψη 200 εικονικών φορολογικών στοιχείων, συνολικής αξίας 26,2 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ 3,5 εκατ. Επιπλέον, ανακάλυψαν ότι η επιχείρηση Β δεν είχε υποβάλει φορολογική δήλωση για το 2020, οπότε και τα έσοδά της είχαν φτάσει στα 32 εκατ. ευρώ.

Ο έλεγχος συνεχίζεται, με στόχο την επιβολή των σχετικών προστίμων και τη βεβαίωση του αναλογούντος φόρου. Η ΑΑΔΕ βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με φορολογικές αρχές άλλων χωρών για τον εντοπισμό των συνεργών των ελληνικών επιχειρήσεων, αποδεικνύοντας έτσι την αποφασιστικότητα της ελληνικής φορολογικής διοίκησης στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.