Οικονομία

Λιγότερα δάνεια και χαμηλότερη ανάπτυξη φέρνουν οι εκλογές

Λιγότερα δάνεια και χαμηλότερη ανάπτυξη φέρνουν οι εκλογές Λιγότερα δάνεια και χαμηλότερη ανάπτυξη φέρνουν οι εκλογές Φωτογραφία: Λιγότερα δάνεια και χαμηλότερη ανάπτυξη φέρνουν οι εκλογές
Λιγότερα δάνεια και χαμηλότερη ανάπτυξη φέρνουν οι εκλογές Λιγότερα δάνεια και χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης το 2015 θα φέρει η εκλογική αναμέτρηση και το συνεπακόλουθο «πάγωμα» της οικονομικής δραστηριότητας σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών.

«Ακόμα και αν ολοκληρωθούν με επιτυχία μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου η αξιολόγηση και η διαπραγμάτευση Ελλάδας - Ε.Ε., κάτι που δεν είναι καθόλου βέβαιο, θα πρέπει να αναπροσαρμόσουμε κατά 15% χαμηλότερα τις αρχικές εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας, την κερδοφορία των τραπεζών και τις πιστοδοτήσεις για το 2015 εξαιτίας της «χαμηλής πτήσης» της οικονομίας στο δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου», υπογραμμίζουν στελέχη τραπεζών.

Ετσι το ποσοστό ανάπτυξης της εγχώριας οικονομίας για το 2015 από 2,9% που προέβλεπε το βασικό σενάριο με το οποίο «έτρεξε» το stress test της ΕΚΤ θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί στο 2,5% και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι η συμφωνία Ελλάδας - Ε.Ε. θα έχει επιτευχθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Αν η αβεβαιότητα παραταθεί θα υπάρξουν μεγαλύτερες επιπτώσεις.

Σε ό,τι αφορά τις πιστοδοτήσεις, οι τράπεζες είχαν στόχο για το 2015 χορηγήσεις δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά ύψους 10 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό λόγω των πολιτικοοικονομικών εξελίξεων είναι πιθανό να περικοπεί κατά 1 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, θα περιοριστεί και η κερδοφορία του κλάδου, ενώ η επίπτωση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη αν οι τράπεζες υποχρεωθούν να καταφύγουν στο ELA -τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας που βαρύνεται με υψηλό κόστος- κάτι που είναι πολύ πιθανό.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι τράπεζες και ευρύτερα η εγχώρια οικονομία βρίσκονται σε κατάσταση καταστολής εν αναμονή των αποτελεσμάτων της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιανουαρίου. Επενδύσεις έχουν «παγώσει», οι εγκρίσεις νέων δανείων έχουν περιοριστεί δραστικά, τα νέα αιτήματα για χορηγήσεις δανείων έχουν πρακτικά μηδενιστεί, ενώ με βήμα σημειωτόν κινούνται οι τράπεζες για την υλοποίηση του σχεδιασμού τους για το 2015. Παράλληλα «πίσω» πηγαίνουν και τα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνήσει τράπεζες - Κομισιόν για την υλοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης. Ο μόνος τομέας που εμφανίζει κινητικότητα είναι αυτός των καταθέσεων καθώς καταγράφονται εκροές. Οπως αναφέρουν στελέχη τραπεζών, κάποιοι πολίτες αποσύρουν καταθέσεις για «καλό και για κακό», ενώ καθημερινά τα καταστήματα των τραπεζών δέχονται ερωτήσεις για τις προθεσμιακές καταθέσεις και το πώς αυτές μπορούν να αποδεσμευτούν νωρίτερα.

Οπως εκτιμούν οι τράπεζες, οι πρόωρες εκλογές δεν θα εκτροχιάσουν την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας και εκτιμούν ότι το 2015 να αποτελέσει έτος ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης υπό την προϋπόθεση ότι η νέα κυβέρνηση θα κλείσει γρήγορα τις εκκρεμότητες με τους εταίρους, θα συμφωνήσει για το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης και θα επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις και τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι είτε να μην προκύψει ισχυρή κυβέρνηση μετά τις εκλογές ή ακόμα χειρότερα να ακολουθήσουν νέες εκλογές ή να επικρατήσουν πολιτικές επιλογές που θα μας φέρουν σε σύγκρουση με την Ε.Ε.

Η επιβεβαίωση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και η γρήγορη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων αποτελεί το «κλειδί» για την επιστροφή της οικονομίας σε ανοδική πορεία εκτιμούν οι τράπεζες.

πηγη:Καθημερινή