Οικονομία

Ανατροπές στις αυτόματες προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις

eurokinissi eurokinissi
Η ενσωμάτωση νέων στοιχείων από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στις αυτόματες προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις για χιλιάδες μισθωτούς και συνταξιούχους.

Λίγο πριν την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, 13.637 φορολογούμενοι έχουν ήδη ειδοποιηθεί για την αναθεώρηση της φορολογικής τους υποχρέωσης, καθώς οι νέες πληροφορίες μεταβάλλουν το φορολογικό τους αποτέλεσμα. Η ΑΑΔΕ τους καλεί να επισκεφθούν ξανά την εφαρμογή για να δουν τις αλλαγές.

Παράλληλα, περίπου 8.000 φορολογούμενοι θα ενημερωθούν ότι πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν οι ίδιοι τη φορολογική τους δήλωση έως τις 27 Ιουλίου. Αυτοί οι φορολογούμενοι είτε έκαναν μεταγενέστερες ενέργειες είτε προέκυψαν νέα στοιχεία που τους εξαιρούν από την προεκκαθάριση. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν ήδη υποβάλει δηλώσεις και έχουν προκύψει νέα δεδομένα από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς μετά την υποβολή.

Όλοι οι φορολογούμενοι πρέπει να ελέγξουν προσεκτικά τους προσυμπληρωμένους κωδικούς για μισθούς, συντάξεις, ακίνητα, αυτοκίνητα, επιδόματα και προστατευόμενα μέλη. Σε περίπτωση λαθών ή παραλείψεων, έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν τα στοιχεία και να υποβάλουν τη δήλωσή τους έως την 1η Ιουλίου.

Την 2α Ιουλίου, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στην αυτόματη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τους μισθωτούς και συνταξιούχους που δεν θα έχουν υποβάλει οι ίδιοι τη δήλωσή τους. Ωστόσο, ακόμα και μετά την αυτόματη υποβολή, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις στους κωδικούς της δήλωσής τους υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση χωρίς πρόστιμο μέχρι τις 26 Ιουλίου 2024.