Οικονομία

Τέλος το τσάμπα για Shein και Temu

Τέλος το τσάμπα για Shein και Temu
Επιβολή δασμών στα φθηνά προϊόντα από κινεζικούς κολοσσούς.

Σχέδιο για την επιβολή τελωνειακού δασμού ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες σε φθηνά προϊόντα από κινεζικούς κολλοσούς συμπεριλαμβανομένων των Temu και Shein, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την αύξηση των ειδών που σύμφωνα με την ΕΕ είναι κατώτερης ποιότητας και προέρχονται από την Κίνα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα στον μήνα θα προτείνει την κατάργηση του ορίου των 150 ευρώ κάτω από το οποίο μπορούν να αγοραστούν προϊόντα αφορολόγητα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Οι πλατφόρμες οι οποίες βρίσκονται στο στόχαστρο είναι το Temu και το AliExpress καθώς και η Κινεζική εταιρία πώλησης ρούχων Shein.

Πέρυσι, 2,3 δισεκατομμύρια είδη κάτω από το όριο των 150 ευρώ εισήχθησαν χωρίς δασμούς στην ΕΕ.

Οι εισαγωγές προϊόντων μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου έχουν υπερδιπλασιαστεί από έτος σε έτος, ξεπερνώντας τα 350.000 τον Απρίλιο -σχεδόν δύο παραδόσεις ανά νοικοκυριό-.

Η Κίνα επωφελείται από τα έξοδα αποστολής, που σημαίνει ότι είναι οικονομικά αποδοτική η αποστολή φθηνών αγαθών αεροπορικώς.

Οι διατάξεις θα ισχύουν για οποιονδήποτε διαδικτυακό λιανοπωλητή που αποστέλλει προϊόντα σε πελάτες της ΕΕ απευθείας από χώρες εκτός του μπλοκ.

Η Amazon με έδρα τις ΗΠΑ χρησιμοποιεί συνήθως πωλητές με έδρα την Ευρώπη.

Ένα άλλο πιθανό μέτρο είναι να καταστεί υποχρεωτική για τις μεγάλες πλατφόρμες η ηλεκτρονική εγγραφή για πληρωμές με ΦΠΑ, ανεξάρτητα από την αξία τους.

Από το 2021, τα προϊόντα που αποστέλλονται στους καταναλωτές της ΕΕ έχουν ήδη ΦΠΑ ανεξάρτητα από την αξία τους, αλλά είναι αφορολόγητα.

Η Επιτροπή είχε προτείνει από πέρυσι τη κατάργηση του ορίου του δασμού, ωστόσο τώρα θα μπορούσε να επιταχύνει την υιοθέτησή αυτής της πρότασης προκειμένου να αντιμετωπίσει την αύξηση των φθηνών εισαγωγών.

Ο αριθμός των επικίνδυνων προϊόντων από τις χώρες της ΕΕ αυξήθηκε περισσότερο από 50 τοις εκατό από το 2022 έως το 2023 σε περισσότερα από 3.400 κωδικούς προϊόντων.

Καλλυντικά, παιχνίδια, ηλεκτρικές συσκευές και ρούχα ήταν από τα προϊόντα που παρουσίασαν τα μεγαλύτερα προβλήματα ασφαλείας.

Η βιομηχανία παιχνιδιών της ΕΕ κατηγόρησε τους κινέζους λιανοπωλητές ότι στέλνουν επικίνδυνα παιχνίδια στην Ευρώπη.