Οικονομία

Υποτονική η αγοραστική κίνηση στο κέντρο της Αθήνας: «Αν συνεχίσουμε έτσι σε 2-3 χρόνια θα επιστρέψουμε ξανά στην αδράνεια»

Υποτονική η αγοραστική κίνηση στο κέντρο της Αθήνας: «Αν συνεχίσουμε έτσι σε 2-3 χρόνια θα επιστρέψουμε ξανά στην αδράνεια»
Μέτρια είναι ως τώρα η τουριστική κίνηση στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας παρότι έχει μπει ο Ιούλιος και τον Αύγουστο – ως είθισται - ο κόσμος επιλέγει τα νησιά και τα παραθεριστικά μέρη της ηπειρωτικής χώρας.

Όπως φαίνεται στο σημερινό ρεπορτάζ του Dnews στα σοκάκια της Πλάκας και του  Μοναστηρακίου, στην Ηφαίστου, την Πανδρόσου, την Αδριανού, την Κυδαθηναίων, τριγυρνούν κυρίως τουρίστες περιορισμένου οικονομικού προφίλ (low budget).

«Καμία σχέση με πέρυσι, φέτος κινούμαστε πιο χαμηλά. Ο κόσμος μπαίνει μέσα και είτε κοιτάζει και φεύγει είτε ψωνίζει ελάχιστα», λέει ο Ν. Κατσιούπας παλαιός καταστηματάρχης με είδη σουβενίρ της Πανδρόσου.  

WhatsApp_Image_2024-07-05_at_14.28.31_1_b356f.jpeg
 
Όσο κατεβαίνει κανείς προς την πλατεία Ασωμάτων, τόσο λιγότερους συναντά.

Οι άδειοι πεζόδρομοι μπροστά από τον  σταθμό του Ηλεκτρικού στο Θησείο όπως και η Ερμού προς την Πειραιώς, εκπλήσσουν αρνητικά.

Αναλόγως περιορισμένη είναι η δραστηριότητα στου Ψυρρή, στην Αγ. Αναργύρων, την Καραϊσκάκη, τη Μιαούλη και γενικότερα γύρω από την πλατεία Ηρώων. 

WhatsApp_Image_2024-07-05_at_14.28.30_1_3161a.jpeg
 
Κατά τον κ. Κατσιούπα, οι περισσότεροι τουρίστες προέρχονται από τα Βαλκάνια και τις χώρες - δορυφόρους της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης.

Οι πιο ευκατάστατοι και γαλαντόμοι είναι οι Αμερικάνοι και οι Αυστραλοί κι επίσης έρχονται αρκετοί από τη Λατινική Αμερική, τη Βραζιλία, τη Βενεζουέλα και το Μεξικό.

Μέσα στον Ιούλιο αναμένονται πιο πολλές αφίξεις από τη Γαλλία και τη Μ. Βρετανία.

WhatsApp_Image_2024-07-05_at_14.28.31_2_e090c.jpeg


Οι καταστηματάρχες αναδεικνύουν το ζήτημα της ακρίβειας, της αύξησης των ενοικίων και της εκτόξευσης του μεταφορικού κόστους, ως ανασχετικούς παράγοντες για τον τουρισμό. 

WhatsApp_Image_2024-07-05_at_14.28.30_a6b01.jpeg

«Αν συνεχίσουμε έτσι σε 2-3 χρόνια θα επιστρέψουμε ξανά στην αδράνεια»  σημειώνουν.