Οικονομία

Η DBRS δίνει στην Eurobank αξιολόγηση Ελληνικού Δημοσίου

Η DBRS δίνει στην Eurobank αξιολόγηση Ελληνικού Δημοσίου
Η DBRS Morningstar ανακοίνωσε την πρώτη της αξιολόγηση για τη Eurobank, κατατάσσοντάς την στη βαθμίδα BBB (low) για τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση εκδότη και R-2 (middle) για τη βραχυπρόθεσμη.

Η αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων κρίσιμων υποχρεώσεων της τράπεζας είναι BBB (high), ενώ όλες οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας διατηρούν σταθερή τάση.

Η DBRS Morningstar υπογραμμίζει τη σημαντική μείωση των κινδύνων στον ισολογισμό της Eurobank τα τελευταία χρόνια, αποτέλεσμα μαζικής εκκαθάρισης δανείων και ενίσχυσης των επιπέδων κάλυψης δανείων. Παράλληλα, σημειώνεται η βελτίωση στην ικανότητα της Eurobank να δημιουργεί επαναλαμβανόμενα κέρδη, κυρίως λόγω υψηλότερων επιτοκιακών περιθωρίων, χαμηλότερης δομής κόστους και μειωμένων προβλέψεων για ζημίες δανείων.

Η τράπεζα έχει ενισχύσει τα κεφαλαιακά της αποθέματα ασφαλείας, παρότι προγραμματίζει να επαναλάβει σύντομα τις διανομές μερισμάτων. Η αξιολόγηση λαμβάνει υπόψη τη σταθερή θέση χρηματοδότησης και ρευστότητας της Eurobank, η οποία στηρίζεται σε μια μεγάλη και σταθερή καταθετική βάση. Ωστόσο, οι αξιολογήσεις αντικατοπτρίζουν και τη μέτρια διαφοροποίηση στο επιχειρηματικό μοντέλο, το μείγμα εσόδων και τη δομή χρηματοδότησης του ομίλου, καθώς και το υψηλό επίπεδο των αναβαλλόμενων πιστώσεων φόρου (DTC).

Η DBRS Morningstar επισημαίνει επίσης ότι η τάση σταθερότητας λαμβάνει υπόψη την πιθανή πίεση στο προφίλ κινδύνου της Eurobank από το περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων. Παρόλα αυτά, η τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει καλή ποιότητα ενεργητικού, αξιοποιώντας τους θετικούς οικονομικούς δείκτες της Ελλάδας σε σχέση με την Ευρώπη και την υποστήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η DBRS Morningstar θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη της δημόσιας πρότασης της Eurobank για τις υπόλοιπες μετοχές της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο, όπου έχει ήδη εξασφαλίσει πλειοψηφικό ποσοστό άνω του 55%. Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι η εξαγορά θα έχει γενικά ουδέτερη επίδραση στα πιστωτικά μεγέθη του Ομίλου βραχυπρόθεσμα, με διαχειρίσιμη αρνητική επίδραση στην κεφαλαιοποίησή του. Ωστόσο, η επιτυχής εξαγορά θα ενίσχυε την παρουσία του Ομίλου σε μια βασική ξένη αγορά και θα μπορούσε να οδηγήσει σε θετικές επιπτώσεις μεσοπρόθεσμα, λόγω των συνεργειών από το συνδυασμό των δύο οντοτήτων, παρά τους κινδύνους εκτέλεσης της συναλλαγής.

Το μακροπρόθεσμο χρέος της τράπεζας αξιολογείται στο επίπεδο της αξιολόγησης του Ελληνικού Δημοσίου (BBB (low) με σταθερή τάση). Η DBRS Morningstar θεωρεί απίθανο η τράπεζα να αξιολογηθεί πάνω από το δημόσιο σε αυτό το στάδιο, δεδομένης της επιχειρηματικής της συγκέντρωσης στην εγχώρια αγορά και της σημαντικής έκθεσής της σε ελληνικά κρατικά ομόλογα. Η σταθερή τάση είναι επίσης σύμφωνη με την τάση της κρατικής αξιολόγησης της DBRS Morningstar για την Ελληνική Δημοκρατία.