Market Maven

Η αγωγή που «κυνηγάει» την MIG, ο χορός των τραπεζικών αποτελεσμάτων και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο για το RRF

Η αγωγή που «κυνηγάει» την MIG, ο χορός των τραπεζικών αποτελεσμάτων και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο για το RRF Φωτογραφία: mat

Η αγωγή που «κυνηγάει» την MIG

Μια αγωγή που την «κυνηγάει» για περισσότερα από 10 χρόνια κουβαλάει η MIG, χωρίς να είναι ξεκάθαρο το πότε θα διευθετηθεί η υπόθεση για την εισηγμένη εταιρεία συμμετοχών.

Η Cyprus Popular Bank, η οποία το 2013 τέθηκε υπό εξυγίανση και το 2022 υπό εκκαθάριση, είχε καταθέσει αγωγή εις βάρος της MIG (προσθέτοντάς την ως 12η εναγομένη σε αγωγή που είχε ήδη καταχωρηθεί σε βάρος 11 προσώπων, πρώην στελεχών της Cyprus Popular Bank) στα Κυπριακά Δικαστήρια για ποσό άνω των  2 εκατ. ευρώ χωρίς όμως να προσδιορίσει a priori ποιο είναι το αγωγικό αντικείμενο, «επιφυλασσόμενη να προσδιορίσει τους ισχυρισμούς και τη ζημία της σε μεταγενέστερο χρόνο».

Στον Μάιο του 2013 εκδόθηκε μονομερώς Προσωρινό Διάταγμα που, μεταξύ άλλων, διέτασσε και απαγόρευε μέχρι νεωτέρας διαταγής του Δικαστηρίου στην MIG να μεταβιβάσει προς ή προς όφελος συγκεκριμένων πρώην στελεχών της Cyprus Popular Bank, οιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία (τα οποία κρατούνταν για λογαριασμό ή προς όφελος αυτών). Με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου Λευκωσίας τo εκδοθέν προσωρινό διάταγμα παραμερίστηκε λόγω έλλειψης του δικαιοδοτικού όρου του κατεπείγοντος.

Το 2014 η MIG κατέθεσε αίτηση παραμερισμού λόγω έλλειψης δικαιοδοσίας του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, κατά της οποίας η Cyprus Popular Bank κατέθεσε ένσταση.

Το 2017 εκδόθηκε απόφαση με την οποία το Δικαστήριο δέχθηκε τη δικαιοδοσία του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, χωρίς να εισέλθει στην εξέταση των επιμέρους αιτημάτων.

Η MIG και άλλοι εναγόμενοι κατέθεσαν εφέσεις κατά της ανωτέρω απόφασης. Στα τέλη του 2023 κατατέθηκε το περίγραμμα αγόρευσης των εναγομένων επί των προαναφερόμενων εφέσεων και στις 16 Φεβρουαρίου 2024 το περίγραμμα αγόρευσης της Cyprus Popular Bank. Η ακρόαση των εφέσεων έλαβε χώρα στις 3 Ιουνίου 2024 και αναμένεται η έκδοση απόφασης.

Η MIG θεωρεί πως η αγωγή εναντίον της είχε ως προφανή στόχο την άμυνα της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διεθνή διαιτητική διαδικασία. Ωστόσο, παρά την παρέλευση δεκαετίας και πλέον από την καταχώρηση της αρχικής αγωγής, η υπόθεση εξακολουθεί να βρίσκεται σε αρχικό στάδιο εκδίκασης και η έκβασή της παραμένει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των νομικών συμβούλων της MIG «ανεπίδεκτη δικαστικής εκτίμησης».

Τραπεζικά αποτελέσματα

Τις επόμενες 72 ώρες, το Χρηματιστήριο αναμένεται να κινηθεί στον ρυθμό των τραπεζικών αποτελεσμάτων. Η Τράπεζα Πειραιώς θα ανακοινώσει σήμερα τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου πριν την έναρξη της συνεδρίασης.

Το απόγευμα, μετά τη λήξη της συνεδρίασης, θα ακολουθήσει η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου από την Eurobank. Αύριο, Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024, η Εθνική Τράπεζα έχει προγραμματίσει την ανακοίνωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων για το δεύτερο τρίμηνο, ενώ την Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2024, η Alpha Bank θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου 2024.

Στο μικροσκόπιο το Ταμείο Ανάκαμψης

Τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο θα δημοσιεύσει μια ειδική έκθεση που αφορά στην απορρόφηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ (RRF).

Ο μηχανισμός παρέχει χρηματοδότηση έως 338 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και έως 385,8 δισ. ευρώ σε δάνεια, με τα κράτη μέλη της ΕΕ να λαμβάνουν τα κονδύλια σταδιακά, ανάλογα με την πρόοδο που σημειώνουν ως προς τα καθορισμένα ορόσημα και στόχους.

Η επικείμενη έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνέδριου θα εξετάσει τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του RRF, αξιολογώντας εάν τα κονδύλια διατέθηκαν και απορροφήθηκαν όπως είχε προγραμματιστεί, και αν υπάρχουν κίνδυνοι που μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση και την ολοκλήρωση των μέτρων κατά το δεύτερο μισό της εφαρμογής του μηχανισμού. Μια λεπτομέρεια που μάλλον ανακουφίζει την ελληνική κυβέρνηση:

Οι ελεγκτές επισκέφθηκαν τις Ισπανία, Ιταλία, Σλοβακία και Ρουμανία για τη συλλογή στοιχείων και όχι την Ελλάδα. Οπότε δεν θα καταπιαστούν με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας σχετικά με την ανάθεση σε μόλις 10 εταιρείες στην Ελλάδα περισσότερων από 600 έργων στον τομέα της τεχνολογίας, συνολικής αξίας άνω των 2,5 δισ. ευρώ, που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Για την εν λόγω έρευνα ακούμε πως θα υπάρξουν εξελίξεις από Σεπτέμβριο…

Αντισεισμικές μελέτες

Τι σχέση έχει η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) με αντισεισμικές μελέτες; Η ΕΕΕΠ απέκτησε προ μηνών με σύμβαση μακροχρόνιας παραχώρησης χρήσης από τον ΕΦΚΑ ένα ακίνητο το οποίο βρίσκεται στην οδό Βουλής 8-10 στο κέντρο της Αθήνας.

Πρόκειται για το πρώην Μέγαρο του Ταμείου Ασφαλίσεως Εμπόρων, ένα αθηναϊκό κτήριο με πλούσια ιστορία. Το Μέγαρο σχεδιάστηκε το 1947 από τον Εμμανουήλ Λαζαρίδη και τον Λεωνίδα Μπόνη, διπλωματούχους αντίστοιχα της Σχολής Καλών Τεχνών των Παρισίων και της Γαλλικής Κυβερνήσεως και αποπερατώθηκε το 1952. Το ακίνητο χαρακτηρίσθηκε διατηρητέο το 1985. Προ οκταμήνου δε είχε ξεσπάσει φωτιά σε όροφο του κτηρίου, η οποία ωστόσο δεν προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές.

Η ΕΕΕΠ επιδιώκει την εξασφάλιση των απαραιτήτων ελέγχων, μελετών, βεβαιώσεων, εγκρίσεων και αδειών πολεοδομικού, χωροταξικού και θεσμικού χαρακτήρα από τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες για την ανοικοδόμηση και αξιοποίηση του ακινήτου.

Στη βάση αυτή ανέθεσε σε τεχνική εταιρεία την εκτέλεση προκαταρκτικού ελέγχου για το ακίνητο, ώστε να ακολουθήσει η στατική και αντισεισμική αποτίμηση του ακινήτου.

Ο έλεγχος αυτός είναι σημαντικός για να ξεκαθαρίσει και το πόσο θα κοστίσει στην ΕΕΕΠ η ανοικοδόμηση του ακινήτου…

«Μάχιμη» η Eurobank

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε την αποδοχή δωρεάς ύψους 30.000 ευρώ από την Eurobank, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για την ανακαίνιση της αίθουσας συσκέψεων και υποδοχής διακεκριμένων επισκεπτών της 1ης Στρατιάς.

Η απόφαση ελήφθη στις 12 Ιουλίου 2024 από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια. Η δωρεά θα συμβάλει στη βελτίωση των εγκαταστάσεων του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ενισχύοντας την υποδομή του για την υποδοχή υψηλών επισκεπτών και τη διεξαγωγή συσκέψεων.

Για όσους δεν το ξέρουν η 1η Στρατιά (European Union Operation Headquarters) αποτελεί το μεγαλύτερο σχηματισμό του Ελληνικού Στρατού και τη μόνη εν ενεργεία στρατιά στην Ελλάδα. Εδρεύει στη Λάρισα και περιλαμβάνει ένα σώμα στρατού, μία μεραρχία πεζικού και μία μεραρχία μηχανοκίνητου πεζικού.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.