Οικονομία

Το απόλυτο άγχος και τον Αύγουστο με τους λογαριασμούς ρεύματος

Το απόλυτο άγχος και τον Αύγουστο με τους λογαριασμούς ρεύματος Φωτογραφία: UNSPLASH
Νέες αυξήσεις αναμένονται στους λογαριασμούς ρεύματος τον επόμενο μήνα.

Δυσοίωνα είναι τα «μηνύματα» από την πορεία της χονδρικής τιμής του ρεύματος: το ανοδικό ράλι συνεχίζεται, κάτι που σημαίνει ότι και ο Αύγουστος θα είναι δύσκολος μήνας σε ό,τι αφορά στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Την Παρασκευή, για δεύτερη ημέρα, η μέση χονδρική τιμή εκτοξεύθηκε στα 190,13 ευρώ/Mwh, καταγράφοντας αύξηση 2,89% σε σχέση με μία ημέρα νωρίτερα, που είχε διαμορφωθεί στα 184,79 ευρώ/Mwh, με άνοδο σχεδόν 60%.

Οι εξελίξεις δείχνουν προς νέες αυξήσεις των τιμολογίων λιανικής του ρεύματος τον Αύγουστο, αφού η μέση χονδρική τιμή του Ιουνίου ήταν στα 98,89 ευρώ/MWh και τις πρώτες 12 ημέρες του Ιουλίου έχει ήδη διαμορφωθεί στα 105 ευρώ/MWh, σύμφωνα με το ienergeia.

Σημειώθηκε δε, νέο υψηλό στο Χρηματιστήριο Ενέργειας στα 550 ευρώ/MWh για τις 8 και 9 το βράδυ δηλαδή τις ώρες δεν λειτουργούν τα φωτοβολταϊκά και χρειάζεται να καλυφθεί η υψηλή ζήτηση από θερμικές μονάδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο μίγμα φθάνει στο 39,68%, ενώ υψηλή είναι και συνεισφορά των ΑΠΕ στο 33,42%. Ο λιγνίτης συμμετέχει στο μίγμα σε ποσοστό σχεδόν 10% και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά στο 4,85% ενώ οι εισαγωγές είναι σχετικά περιορισμένες στο 7,65% και οι εξαγωγές βρίσκονται στο 5,35%.

Οι τιμές αυτές διαμορφώνονται την ώρα που οι τιμές του φυσικού αερίου στον κόμβο TTF κινούνται στα επίπεδα των 31,1 ευρώ/MWh και τα δικαιώματα ρύπων στα 67,96 ευρώ ανά τόνο.

Το πρόβλημα βέβαια των υψηλών τιμών της ενέργειας δεν αφορά μόνο την ελληνική αγορά αλλά και τις αγορές κυρίως της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Άλλωστε, οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών και οι αυξημένες εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ουκρανία λόγω των ισχυρών πληγμάτων που έχουν δεχθεί οι ενεργειακές υποδομές της από ρωσικές επιθέσεις, προκαλούν ένα γαϊτανάκι πυροδότησης των τιμών στα Χρηματιστήρια Ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το πρόβλημα ξεκινάει από την Ουγγαρία η οποία εξάγει σημαντικές ποσότητες προς την Ουκρανία, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζει αυξημένη ζήτηση λόγω του καύσωνα και συμπαρασύρει όλες τις διασυνδεδεμένες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιούνιο οι εξαγωγές ενέργειας προς την Ουκρανία από χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Ουγγαρία, η Μολδαβία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία ανήλθαν σε 858,5 GWh σημειώνοντας αύξηση κατά 91% σε σχέση με τον Μάιο.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η τιμή στην αγορά της Ουγγαρίας ήταν την Παρασκευή στα 230 ευρώ/MWh σημειώνοντας μάλιστα πτώση σε σχέση με την Πέμπτη.

Αντιστοίχως στα 230,46 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η τιμή τόσο στο Κόσοβο όσο και στην Αλβανία, ενώ στη Ρουμανία είναι στα 212,06 ευρώ/MWh, στη Σερβία στα 183,59 ευρώ/MWh και στη Βουλγαρία και την Ελλάδα στα 190,13 ευρώ/MWh.

Καταλυτική είναι η επίδραση στη διαμόρφωση των χονδρικών τιμών ηλεκτρισμού των υψηλών θερμοκρασιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ευρωπαϊκές χώρες που όχι μόνο δεν είναι σε συνθήκες καύσωνα αλλά έχουν χαμηλότερες θερμοκρασίες οι τιμές είναι σημαντικά μειωμένες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Γαλλία όπου η χονδρεμπορική τιμή διαμορφώνεται στα 120,47 ευρώ/MWh, η Ιταλία, στα 90,6 ευρώ/MWh η Γερμανία στα 54,5 ευρώ/MWh στα 58,78 ευρώ/MWh στην Ισπανία.