Οικονομία

Κλιμακώνονται τα παράπονα επαγγελματιών για την επιστροφή επιδοτήσεων στο ρεύμα

Κλιμακώνονται τα παράπονα επαγγελματιών για την επιστροφή επιδοτήσεων στο ρεύμα Φωτογραφία: pexels
Οι αυξημένοι λογαριασμοί δεν αφορούν μόνο ενεργοβόρες δραστηριότητες, όπως οι φούρνοι, αλλά και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, αντιδρά στις δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων σχετικά με τις επιστροφές επιδοτήσεων που πρέπει να καταβάλουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ξεκαθαρίζοντας πως οι επιβαρύνσεις είναι μεγαλύτερες από αυτές στις οποίες αναφέρεται η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου, οι επιστροφές που ζητούν οι πάροχοι από τους επαγγελματίες υπερβαίνουν κατά πολύ τον μέσο όρο των 200 ευρώ που ανέφεραν ο ΥΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκηςκαι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, φτάνοντας τα 500 ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνώντας τα 2.000 ευρώ.

Οι αυξημένοι λογαριασμοί δεν αφορούν μόνο ενεργοβόρες δραστηριότητες, όπως οι φούρνοι, αλλά και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Ο κ. Χατζηθεοδοσίου τονίζει ότι το βασικό ζήτημα δεν είναι ο αριθμός των επιχειρήσεων που αφορά η επιστροφή, αλλά το σκεπτικό με το οποίο ζητούνται πίσω τα χρήματα που δόθηκαν με κυβερνητική απόφαση.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Σκυλακάκη, η καθυστέρηση οφείλεται στη γραφειοκρατία του Δημοσίου και το συνολικό ποσό που πρέπει να επιστραφεί είναι λιγότερο από 2 εκατ. ευρώ, αφορώνταςλιγότερες από 2.500 επιχειρήσεις. Ο ίδιος ανέφερε ότι τα ποσά των επιστροφών είναι της τάξης των 200 ευρώ και ότι περισσότερες επιχειρήσεις θα λάβουν συνολικά πάνω από 4 εκατ. ευρώ, δηλαδή επιπλέον χρήματα. Ο υπουργός εξήγησε πως οι επιδοτήσεις πρέπει να επιστραφούν λόγω των ευρωπαϊκών κανονισμών που περιορίζουν τις κρατικές ενισχύσεις.

Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί πιστωτικοί λογαριασμοί για 129.500 παροχές ύψους 4,2 εκατ. ευρώ και 2.219 χρεωστικοί κοντά στο 1 εκατ. ευρώ. Το μέσο ποσό επιστροφής, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι 142 ευρώ. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης επανέλαβε ότι οι επιδοτήσεις δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα όρια και ότι οι επιχειρήσεις γνωρίζουν πόσα χρήματα έχουν λάβει, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Το ζήτημα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τόσο το ΕΕΑ όσο και η ΕΣΕΕ ζήτησαν την ανάκληση της επίμαχης Κοινής Υπουργικής Απόφασης, καλώντας την ελληνική πολιτεία να αναλάβει το κόστος. Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου τόνισε ότι σε αντίθετη περίπτωση θα προκληθεί σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία των κυβερνητικών αποφάσεων.

Η εκκαθάριση των επιδοτήσεων που δόθηκαν από Φεβρουάριο 2022 έως και Οκτώβριο 2023 ολοκληρώθηκε από τους προμηθευτές βάσει των ανώτατων ορίων που προβλέπει το ευρωπαϊκό πλαίσιο στήριξης. Η απόφαση της Κομισιόν, βάσει της οποίας ζητείται η επιστροφή, εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2023, ενώ η Κοινή Υπουργική Απόφαση που καλεί τους επαγγελματίες να επιστρέψουν τις επιδοτήσεις υπεγράφη στις 10 Ιουνίου, μια ημέρα μετά τις ευρωεκλογές.