Οικονομία

Ευχάριστα νέα για χιλιάδες επιχειρήσεις από την εφορία

Ευχάριστα νέα για χιλιάδες επιχειρήσεις από την εφορία
Από τον Σεπτέμβριο, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα επιστρέφει αυτόματα στους φορολογούμενους τους τόκους που χρεώθηκαν κατά την προεξόφληση δόσεων ή ακόμη και του συνολικού ποσού ρυθμισμένων οφειλών, χωρίς την ανάγκη υποβολής αίτησης, χωρίς ταλαιπωρία και χωρίς αναμονή.

Αυτή η νέα διαδικασία αναμένεται να ανακουφίσει κυρίως τις επιχειρήσεις, οι οποίες μέχρι σήμερα, όταν εισπράττουν χρήματα από το Δημόσιο, βλέπουν τα ποσά αυτά να συμψηφίζονται με μελλοντικές δόσεις ρυθμισμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών, συμπεριλαμβανομένων των τόκων που θα επιβάλλονταν αν η δόση πληρωνόταν στην καταληκτική ημερομηνία.

Σύμφωνα με την τρέχουσα νομοθεσία, οι φορολογούμενοι που επιθυμούν να προεξοφλήσουν τις ρυθμισμένες οφειλές τους, υποχρεούνται να καταβάλουν το σύνολο της οφειλής μαζί με όλους τους υπολογισθέντες τόκους και προσαυξήσεις. Αυτό δεν ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, όπου η προεξόφληση απαιτεί μόνο την καταβολή του κεφαλαίου του δανείου. Αυτή η διάταξη εμποδίζει πολλές επιχειρήσεις, μέλη της Συνομοσπονδίας, να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ.

Η πρακτική αυτή δημιουργεί σοβαρά λειτουργικά προβλήματα στις ισχύουσες δόσεις και ρυθμίσεις των οφειλών προς το Δημόσιο, και το πρόβλημα εντείνεται στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού του ν. 4738/2020. Το επιτόκιο που εφαρμόζει το Δημόσιο, καθιστά το τελικό οφειλόμενο ποσό υπερδιπλάσιο. Αν ένας οφειλέτης θελήσει να προεξοφλήσει την οφειλή του, θα πρέπει να καταβάλει πολύ περισσότερα χρήματα από το αρχικό ποσό.

Οι επαγγελματίες έχουν ζητήσει την αλλαγή της διάταξης, ώστε να επιβαρύνονται μόνο με το βασικό κεφάλαιο της οφειλής, όπως ισχύει στον ιδιωτικό τομέα. Αυτή η αλλαγή θα εξυπηρετήσει τις επιχειρήσεις και θα συμβάλει στους στόχους της κυβέρνησης για επιτυχείς ρυθμίσεις.