Οικονομία

Έτσι θα «τσιμπά» η εφορία όσους χρωστούν στο Δημόσιο ή μπορεί να προκαλέσουν χρέη

Έτσι θα «τσιμπά» η εφορία όσους χρωστούν στο Δημόσιο ή μπορεί να προκαλέσουν χρέη Φωτογραφία: unsplash
Ηλεκτρονική αναβάθμιση των διαδικασιών είσπραξης οφειλών από την εφορία που εφαρμόζει πλέον μια πιο άμεση και αυστηρή προσέγγιση.

Η εφορία αναβαθμίζει τις διαδικασίες είσπραξης οφειλών μέσω νέων ηλεκτρονικών συστημάτων που επιτρέπουν τον άμεσο εντοπισμό όσων χρωστούν στο Δημόσιο, καθώς και εκείνων που ενδέχεται να δημιουργήσουν χρέη. Τα νέα αυτά συστήματα ενεργοποιούν συναγερμό και εντείνουν την πίεση προς τους οφειλέτες, με στόχο την άμεση είσπραξη οφειλών και τη λήψη μέτρων όταν διαφαίνεται κίνδυνος δημιουργίας νέων χρεών.

Ήδη, τα Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης Οφειλών (ΚΕΒΕΙΣ) είναι σε λειτουργία, ενώ στα τέλη του μήνα αναμένεται η πλήρης ενεργοποίηση του συστήματος Eispraxis. Αυτό το σύστημα θα δημιουργεί έναν ψηφιακό φάκελο για κάθε φορολογούμενο με ληξιπρόθεσμα χρέη, βασισμένο στο ύψος της οφειλής και την οικονομική του κατάσταση. Επόμενο βήμα είναι οι αυτόματες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, με στόχο την αποτροπή εξαφάνισης κεφαλαίων και περιουσιακών στοιχείων.

Η εφορία εφαρμόζει πλέον μια πιο άμεση και αυστηρή προσέγγιση, αξιοποιώντας πληροφορίες από διάφορα συστήματα και φορείς, όπως το myAADE, το Taxisnet, και το Κτηματολόγιο, αλλά και από τράπεζες και φορολογικές αρχές άλλων χωρών. Οι κατασχέσεις, που ξεπερνούν τις 186 ημερησίως, δεν περιορίζονται μόνο στον κύριο οφειλέτη, αλλά επεκτείνονται και σε συνυπόχρεα πρόσωπα.

Οι νέες αυτές εισπρακτικές διαδικασίες στοχεύουν στη μείωση των χρεών προς το Δημόσιο, τα οποία αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τα 107 δισ. ευρώ. Από την αρχή του έτους, τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ, με πάνω από 35.000 κατασχέσεις να έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. Οι οφειλέτες που έχουν υποστεί κατασχέσεις φθάνουν τους 1.525.162, ενώ περισσότερα από 2 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπα με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.