Οικονομία

Ψηφιακή αναβάθμιση των ελέγχων της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

Ψηφιακή αναβάθμιση των ελέγχων της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας
Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση, εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το έργο «Ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Ελέγχων και Επιθεωρήσεων και εργαλείου Τεχνητής Νοημοσύνης για την περαιτέρω ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας».

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 1.380.120 ευρώ και αναμένεται να καλύψει διάφορες επιχειρησιακές διαδικασίες, όπως η διαχείριση και αξιολόγηση καταγγελιών, η διαχείριση ελέγχων, οι έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης, η διαδικασία καταλογισμού, η εποπτεία υλοποίησης προτάσεων και συστάσεων, η παρακολούθηση του ελεγκτικού έργου, η διαχείριση εισαγγελικών παραγγελιών και η παρακολούθηση πειθαρχικής διαδικασίας και ένδικων μέσων.

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, μέσω της υλοποίησης αυτού του έργου, θα αξιοποιήσει σύγχρονα εργαλεία όπως η ανάλυση δεδομένων και η τεχνητή νοημοσύνη. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε., ενώ το έργο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας ιδρύθηκε με τον νόμο 4622/2019 και αναλαμβάνει τις αρμοδιότητες πέντε βασικών ελεγκτικών δημόσιων φορέων, καθώς και της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς. Η Αρχή έχει ως αποστολή την αλλαγή των προτύπων και αντιλήψεων για τη δημόσια ηθική και ακεραιότητα, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας πολιτικές για τον εντοπισμό, την καταστολή, την πρόληψη και αποτροπή πράξεων διαφθοράς, καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας.

Η αποστολή της Αρχής επικεντρώνεται στο δημόσιο ήθος, τις κοινωνικές αξίες και την ποιότητα της δημοκρατίας. Στόχος της είναι η ενίσχυση της διαφάνειας και των μηχανισμών λογοδοσίας στη Δημόσια Διοίκηση, μέσω διαρθρωτικών και επιχειρησιακών καινοτομιών. Η Αρχή δομείται σε τρεις βασικούς πυλώνες: τη διενέργεια επιθεωρήσεων και ελέγχων, την εκπόνηση πολιτικών πρόληψης και ακεραιότητας και την υλοποίηση δράσεων ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, εισάγοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα ολοκληρωμένο οργανωτικό και επιχειρησιακό μοντέλο για την ενίσχυση της διαφάνειας.