Auto - Moto

500.000 ανασφάλιστα αυτοκίνητα κυκλοφορούν στους δρόμους - Πώς θα τα εντοπίσει η ΑΑΔΕ

500.000 ανασφάλιστα αυτοκίνητα κυκλοφορούν στους δρόμους - Πώς θα τα εντοπίσει η ΑΑΔΕ
«Σκανάρισμα» για ανασφάλιστα ΙΧ, ΚΤΕΟ και τέλη κυκλοφορίας

Στον έλεγχο που ξεκινά η Πολιτεία για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Η διασταύρωση των στοιχείων από την ΑΑΔΕ αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Σεπτέμβριο και όπως σημείωσε ο πρόεδρος, «είναι θέμα πολιτικής βούλησης η αντιμετώπιση του προβλήματος».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν σήμερα στους ελληνικούς δρόμους υπολογίζονται σε, περίπου, 500.000 και υπενθύμισε ότι τα πρόστιμα κινούνται από 250 ευρώ έως 1.000, ανάλογα με το είδος του οχήματος.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου σημείωσε ότι «δεν υπάρχει άλλη χώρα της Ευρώπης που κυκλοφορούν ανασφάλιστα οχήματα», ενώ πρόσθεσε ότι πρόκειται για πρόβλημα με σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.

Τέλος, αναφέρθηκε και σε όσα οχήματα κυκλοφορούν χωρίς να έχουν περάσει από τον προβλεπόμενο τεχνικό έλεγχο(ΚΤΕΟ), σημειώνοντας ότι και αυτό αποτελεί πρόβλημα, καθώς ενδέχεται να κυκλοφορούν στους δρόμους ακατάλληλα οχήματα, για αυτό και τόνισε ότι πρέπει να αυστηροποιηθούν οι ποινές.

Ανασφάλιστα οχήματα: Σφίγγει ο κλοιός για τους ιδιοκτήτες – Οι διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ

Διασταυρώσεις και ελέγχους ανά εξάμηνο θα πραγματοποιεί η εφορία σε συνεργασία με τις άλλες αρμόδιες αρχές για τον εντοπισμό των οχημάτων, με απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας και χωρίς να έχουν περάσει ΚΤΕΟ. Στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης δημιουργείται ένα κεντρικός μηχανισμός που θα παρέχει άμεσα στην ΑΑΔΕ και στο υπoυργείο Μεταφορών τις πληροφορίες για τα παράνομα οχήματα και τους οδηγούς προκειμένου να τους επιβάλλονται τα νέα και αυξημένα πρόστιμα. Το πρόγραμμα αυτό θα ειναι «φορτωμένο» και στα Tablet που θα έχουν οι εφοριακοί για να μπορούν να «σκανάρουν» τις πινακίδες των ΙΧ και να διαπιστώσουν αν οι οδηγοί είναι ασφαλισμένοι, αν έχουν πληρώσει τα Τέλη Κυκλοφορίας και αν κάποιο όχημα θα έπρεπε, κανονικά, να βρίσκεται σε ακινησία.

Μάλιστα σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι πρώτοι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούντον ερχόμενο Οκτώβριο. Όταν εντοπίζονται οχήματα δηλωμένα σε ακινησία θα «πέφτουν» πρόστιμα της τάξης των 10.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής θα φτάνουν μέχρι και την αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης!

Τσουχτερά πρόστιμα έως 5.000 ευρώ

Όσοι εντοπιστούν με όχημα χωρίς ασφάλεια θα κληθούν να καταβάλλουν αυτοτελές πρόστιμο που ανέρχεται σε 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης, σε 250 ευρώ για τα δίκυκλα και σε 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης, ενώ σε περίπτωση που διαπιστώνεται οφειλή τελών κυκλοφορίας βεβαιώνονται στο σύνολό τους τα οφειλόμενα τέλη κυκλοφορίας καθώς και το πρόστιμο που αναλογεί.

Εφόσον εντός 10 εργάσιμων ημερών από την επομένη της κοινοποίησης της επιβολής προστίμου ή της απορριπτικής απόφασης επί της ένστασης, ο ιδιοκτήτης συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του αναφορικά με την ασφάλιση του οχήματος τα σχετικά πρόστιμα διαγράφονται. Μετά τη διαπίστωση παράβασης διενεργείται εκ νέου ηλεκτρονικός έλεγχος σε διάστημα από 3 έως 12 μήνες από την επιβολή του προστίμου. Εφόσον διαπιστωθεί ότι ο ιδιοκτήτης δεν έχει συμμορφωθεί μέχρι τον νέο έλεγχο, αφαιρείται η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες του οχήματος τα οποία επιστρέφονται μόνο με την προσκόμιση του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης ή της βεβαίωσης περί μη οφειλής των τελών κυκλοφορίας, κατά περίπτωση, και της απόδειξης καταβολής του προστίμου.

 

 

NETWORK