Οικονομία

Η αλλαγή της τελευταίας στιγμής με το IBAN στις φορολογικές δηλώσεις 2024

Η αλλαγή της τελευταίας στιγμής με το IBAN στις φορολογικές δηλώσεις 2024
Από τις 17 Ιουλίου, η γνωστοποίηση του ΙΒΑΝ πριν την υποβολή φορολογικών δηλώσεων για το έτος 2023 καθίσταται προαιρετική, εφόσον δεν προκύπτει επιστροφή φόρου, σύμφωνα με την απόφαση του Γιώργου Πιτσιλή.

Ωστόσο, οι φορολογούμενοι που δικαιούνται επιστροφή φόρου πρέπει να δηλώσουν τον ΙΒΑΝ τους πριν την υποβολή φορολογικής δήλωσης για να τους επιστραφεί το ποσό.

Από τις 25 Απριλίου, που ξεκίνησε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, μέχρι σήμερα έχουν δηλωθεί 1.849.404 ΙΒΑΝ, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των φορολογούμενων με δηλωμένο ΙΒΑΝ σε 8.084.608. Παράλληλα, 92.150 δικαιούχοι επιστροφής φόρου, που αντιστοιχούν σε 45 εκατομμύρια ευρώ, δεν έχουν δηλώσει τον ΙΒΑΝ τους. Από αυτούς, 85.866 είναι φυσικά πρόσωπα με ποσό επιστροφής 13,5 εκατομμύρια ευρώ.

Σήμερα όσοι επιχειρούν να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση χωρίς να έχουν καταχωρίσει το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού, διαπιστώνουν ότι η δήλωσή τους δεν γίνεται αποδεκτή. Το σύστημα παράγει αυτόματα μήνυμα το οποίο ενημερώνει τον φορολογούμενο ότι δεν έχει δηλώσει ή έχει δηλώσει λάθος τραπεζικό λογαριασμό, μπλοκάροντας την υποβολή της φορολογικής του δήλωσης.

Η υποχρεωτική δήλωση του ΙΒΑΝ στις εφετινές φορολογικές δηλώσεις κρίθηκε απαραίτητη για να «ξεκολλήσουν» οι επιστροφές φόρου.

Ο ΙΒΑΝ μπορεί να δηλωθεί είτε μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία > Δήλωση Λογαριασμού IBAN, είτε μέσω της εφαρμογής για κινητές συσκευές myAADEapp, επιλέγοντας Στοιχεία Επικοινωνίας > ΙΒΑΝ.