Οικονομία

Πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ για θανόντες συγγενείς και από τους συμβολαιογράφους

Πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ για θανόντες συγγενείς και από τους συμβολαιογράφους
Σε όλες τις εφορίες της χώρας παρατηρείται μια σημαντική αύξηση στα αιτήματα των φορολογουμένων για την έκδοση πιστοποιητικών ΕΝΦΙΑ σχετικά με κληρονομιές αποβιωσάντων συγγενών.

Για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, αποφάσισε να προχωρήσει στην έκδοση των πιστοποιητικών ΕΝΦΙΑ μέσω συμβολαιογράφων.

Μέχρι σήμερα, το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ και η υπεύθυνη δήλωση εκδίδονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής της ΑΑΔΕ από ενεργούς χρήστες των υπηρεσιών του Taxisnet. Ωστόσο, για τις περιπτώσεις αποβιωσάντων, η διαδικασία απαιτεί αίτηση στον αρμόδιο προϊστάμενο Δ.Ο.Υ., γεγονός που προκαλεί καθυστερήσεις.

Οι ισχύουσες διαδικασίες ορίζουν την υποβολή αίτησης στον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως για αποβιώσαντες, νομικά πρόσωπα που έχουν διακόψει τις εργασίες τους, σύνδικους πτώχευσης και εκτελεστές διαθηκών, μεταξύ άλλων. Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί ψηφιακά μέσω της εφαρμογής «Τα αιτήματά μου» ή, αν αυτό δεν είναι δυνατό, έντυπα με κατάθεση στο Πρωτόκολλο της Δ.Ο.Υ.

Με τις αλλαγές που προωθεί η ΑΑΔΕ οι συμβολαιογράφοι θα μπορούν να εκδίδουν ψηφιακά τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ για αποβιώσαντες, με τη συναίνεση των νόμιμων κληρονόμων και την προσκόμιση των απαραίτητων εγγράφων, παρακάμπτοντας το πρόβλημα του κλειδώματος του ΑΦΜ.

Η νέα διαδικασία αναμένεται να διευκολύνει τους φορολογούμενους και να μειώσει την ταλαιπωρία στις εφορίες, προσφέροντας μια άμεση και απλή διαδικασία για την έκδοση των πιστοποιητικών ΕΝΦΙΑ.