Οικονομία

Εξοικονομήσεις για τη νέα μείωση εργοδοτικών εισφορών το 2025 κάνει η Κυβέρνηση

Εξοικονομήσεις για τη νέα μείωση εργοδοτικών εισφορών το 2025 κάνει η Κυβέρνηση Φωτογραφία: EUROKINISSI
Οι συνολικές ασφαλιστικές εισφορές θα διαμορφωθούν στο 35,66% το 2025 από 36,16% που είναι σήμερα, με την υπόλοιπη μισή μονάδα να αφαιρείται αργότερα.

Η νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών έχει κλειδώσει και προγραμματίζεται να εφαρμοστεί σε δύο φάσεις, αρχής γενομένης από το 2025. Συγκεκριμένα, η μείωση θα είναι κατά μία μονάδα, με την πρώτη μισή μονάδα να εφαρμόζεται το 2025 και την υπόλοιπη το 2027, αν και υπάρχουν πιέσεις για επίσπευση είτε εντός της επόμενης χρονιάς είτε το 2026. Στη βάση αυτή ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος ύψους 350 εκατ. ευρώ που εντοπίστηκε για το 2025 θα διοχετευτεί κυρίως στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Οι συνολικές ασφαλιστικές εισφορές θα διαμορφωθούν στο 35,66% το 2025 από 36,16% που είναι σήμερα, με την υπόλοιπη μισή μονάδα να αφαιρείται αργότερα. Η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης. Ωστόσο, κάθε ποσοστιαία μονάδα μείωσης αντιστοιχεί σε περίπου 400 εκατ. ευρώ μείωση εσόδων για τον ΕΦΚΑ, κάτι που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και χρειάζεται προσεκτικό χειρισμό.

Η οικονομική ανάπτυξη, η αύξηση της απασχόλησης και οι αυξήσεις στις αποδοχές των εργαζομένων θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αναπλήρωση των απωλειών εσόδων από τη μείωση των εισφορών. Αυτοί οι παράγοντες θα καθορίσουν επίσης αν η δεύτερη δόση της μείωσης κατά 0,50% θα έρθει πιο γρήγορα.

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες κατά την προηγούμενη τετραετία συνέβαλε καθοριστικά στην πτώση της ανεργίας κατά περίπου 7 μονάδες από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι σήμερα.

Η μείωση των εισφορών τα προηγούμενα έτη προήλθε κυρίως από μη ανταποδοτικές εισφορές, όπως αυτές για κατάρτιση και στέγαση, και από την εισφορά ανεργίας. Οι εισφορές για σύνταξη και ασθένεια, που αποτελούν τον πυρήνα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, δεν έχουν μειωθεί. Τα περιθώρια για περαιτέρω μείωση από τις εισφορές ανεργίας είναι πλέον περιορισμένα, ενώ οι εισφορές κύριας και επικουρικής σύνταξης παραμένουν αμετάβλητες.