Οικονομία

Στον «αέρα» το 72% των ρυθμίσεων για ασφαλιστικές οφειλές

Στον «αέρα» το 72% των ρυθμίσεων για ασφαλιστικές οφειλές
Το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) εντείνει τις προσπάθειές του να εισπράξει οφειλές από ασφαλιστικά ταμεία, επικεντρώνοντας την προσοχή του σε χρέη έως 15.000 ευρώ, με στόχο την αύξηση των εσόδων.

Οι βασικοί στόχοι του ΚΕΑΟ, όπως καθορίστηκαν στο επιχειρησιακό σχέδιο του, παραμένουν αμετάβλητοι και περιλαμβάνουν τη δημιουργία και διατήρηση ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων οφειλετών, την εντατικοποίηση της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, την ανάλυση του χαρτοφυλακίου οφειλών, τη λήψη αναγκαστικών μέτρων, καθώς και την αξιοποίηση τεχνολογιών πληροφορικής για την ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών.

Οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν φτάσει το ποσό των 47,88 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με την πρώτη τριμηνιαία έκθεση του ΚΕΑΟ, ένας μεγάλος αριθμός οφειλετών, συνολικά 1.625.969 φυσικά και νομικά πρόσωπα, χρωστά μικροποσά έως 15.000 ευρώ, με το συνολικό χρέος τους να ανέρχεται στα 6,6 δισ. ευρώ. Επιπλέον, 1.931.710 οφειλέτες έχουν χρέη έως 30.000 ευρώ, συνολικού ύψους 9,77 δισ. ευρώ.

Παρά τις προσπάθειες, τα στοιχεία δείχνουν ότι το 51% των οφειλετών που εντάσσονται σε ρυθμίσεις εγκαταλείπουν τη διαδικασία πριν την ολοκλήρωση του πρώτου εξαμήνου, με αποτέλεσμα το 72% των ρυθμισμένων ποσών να παραμένουν ανείσπρακτα.

Στο τέλος Μαρτίου 2024, οι συνολικές ενεργές ρυθμίσεις ανέρχονταν σε 326.081, με ρυθμισμένο ποσό 4,53 δισ. ευρώ. Από τις ρυθμίσεις που τέθηκαν σε ισχύ τα τελευταία πέντε χρόνια, ολοκληρώθηκαν μόνο 672.237, καλύπτοντας οφειλές ύψους 3,25 δισ. ευρώ.

Με δεδομένες αυτές τις εξελίξεις, το υπουργείο Εργασίας θέτει φιλόδοξο στόχο για την είσπραξη 3 δισ. ευρώ εντός του έτους, ποσό διπλάσιο του αρχικού στόχου των 1,65 δισ. ευρώ, δίνοντας έμφαση στους οφειλέτες που έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής.