Οικονομία

Διευκρινίσεις από την ΑΑΔΕ για το ελάχιστο εισόδημα των πωλητών λαϊκών αγορών

Διευκρινίσεις από την ΑΑΔΕ για το ελάχιστο εισόδημα των πωλητών λαϊκών αγορών Φωτογραφία: Dimitris Kapantais / SOOC
Για τους επαγγελματίες πωλητές λαϊκών αγορών που δραστηριοποιούνται για λιγότερες από πέντε ημέρες την εβδομάδα, γίνεται δεκτό ότι η δραστηριότητά τους περιορίζεται χρονικά

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εξέδωσε νέα εγκύκλιο που παρέχει διευκρινίσεις σχετικά με το ελάχιστο εισόδημα των πωλητών λαϊκών αγορών.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 28Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ) ορίζουν ότι για όσους ασκούν ατομική επιχείρηση, το ετήσιο ελάχιστο εισόδημα από την επιχειρηματική τους δραστηριότητα τεκμαίρεται ότι δεν υπολείπεται από το ποσό που καθορίζεται στο εν λόγω άρθρο. Ωστόσο, η παράγραφος 7 προβλέπει ότι όταν οι επαγγελματικές δραστηριότητες περιορίζονται χρονικά από νομοθετικές ή κανονιστικές ρυθμίσεις, το τεκμήριο ισχύει αναλογικά για το διάστημα κατά το οποίο επιτρέπεται η δραστηριότητα αυτή. Οι ρυθμίσεις αυτές ισχύουν για τα εισοδήματα των φορολογικών ετών 2023 και επόμενα.

Ο νόμος 4849/2021 ρυθμίζει θέματα υπαίθριου εμπορίου, ορίζοντας ότι οι λαϊκές αγορές αποτελούν μορφή υπαίθριου εμπορίου για την άσκηση του οποίου απαιτείται άδεια. Οι άδειες αυτές είναι προσωποπαγείς και χορηγούνται για την πώληση ειδών που δεν προέρχονται από ιδία παραγωγή. Οι περιφέρειες είναι υπεύθυνες για την έκδοση, χορήγηση και ανανέωση των αδειών αυτών.

Για τους επαγγελματίες πωλητές λαϊκών αγορών που δραστηριοποιούνται για λιγότερες από πέντε ημέρες την εβδομάδα, γίνεται δεκτό ότι η δραστηριότητά τους περιορίζεται χρονικά, και έτσι εμπίπτουν στις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 28Α του ΚΦΕ, μειώνοντας το ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αναλογικά με τις ημέρες δραστηριοποίησης.

Για την εφαρμογή των διατάξεων αυτών, οι υπόχρεοι πρέπει να συμπληρώνουν τους σχετικούς κωδικούς στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης, αναφέροντας τις ημέρες δραστηριοποίησης. Για παράδειγμα, αν ένας πωλητής δραστηριοποιείται για τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, θα πρέπει να αναφέρει 292 ημέρες ετησίως.

Κατά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, πρέπει να επισυνάπτονται η άδεια πωλητή και υπεύθυνη δήλωση ότι δεν κατέχει άλλη άδεια. Αν δεν επισυναφθούν τα δικαιολογητικά ή δεν προκύπτει η δραστηριοποίηση για λιγότερες από πέντε ημέρες την εβδομάδα, το ετήσιο ελάχιστο εισόδημα υπολογίζεται για όλο το έτος.

Οι σχετικές πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου εκδίδονται από την αρμόδια υπηρεσία και κοινοποιούνται στους φορολογούμενους σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 5104/2024.