Οικονομία

Πότε και πως χάνονται οι ρυθμίσεις οφειλών προς το Δημόσιο

Πότε και πως χάνονται οι ρυθμίσεις οφειλών προς το Δημόσιο
Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά έξι διαφορετικοί νόμοι προβλέπουν το πότε και πως χάνονται οι ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής οφειλών προς το Δημόσιο.

Οι νόμοι 4152/2013, 4321/2015, 4611/2019, 4738/2020, 4738/2020 και 5036/2023 θέτουν αυστηρά κριτήρια και διαδικασίες για τη διατήρηση των ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής οφειλών, εξασφαλίζοντας έτσι την τήρηση των υποχρεώσεων από τους οφειλέτες και προσφέροντας ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής των οφειλών τους

Σύμφωνα με τον Ν. 4152/2013 η ρύθμιση χάνεται εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης πέραν της μίας φοράς ή καθυστερήσει την τελευταία δόση της ρύθμισης για περισσότερο από ένα μήνα. Απολύεται επίσης αν δεν καταβάλει μία εκπρόθεσμη δόση της ρύθμισης με την αναλογούσα προσαύξηση (15%) μέχρι την ημερομηνία λήξης της επόμενης δόσης. Η ρύθμιση χάνεται αν ο οφειλέτης δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ εντός τριών μηνών από την προθεσμία υποβολής τους ή από την 19/4/2024. Επίσης, απολύεται αν ο οφειλέτης δεν εξοφλήσει ή τακτοποιήσει τις οφειλές του εντός τριμήνου από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής τους.Τέλος, χάνεται αν ο οφειλέτης έχει υποβάλει ανακριβή ή ελλιπή στοιχεία.

Σύμφωνα με τον Ν. 4321/2015 η ρύθμιση απολύεται αν ο οφειλέτης δεν καταβάλει τρεις συνεχόμενες δόσεις μετά το πρώτο οκτάμηνο της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των τριών τελευταίων δόσεων. Ακόμη, χάνεται αν δεν υποβάλλει τις δηλώσεις εισοδήματος και ΦΠΑ εντός τριών μηνών από την προθεσμία υποβολής τους ή από την 19/4/2024.- Η ρύθμιση χάνεται και αν ο οφειλέτης έχει ενταχθεί στη ρύθμιση με εσφαλμένες βεβαιώσεις. Απολύεται επίσης αν δεν εξοφλήσει ή τακτοποιήσει τις οφειλές του εντός τριμήνου από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής τους.

Σύμφωνα με τον Ν. 4611/2019 η ρύθμιση χάνεται αν ο οφειλέτης δεν καταβάλει δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις ή καθυστερήσει την καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων για αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Απολύεται επίσης αν δεν υποβάλλει τις δηλώσεις εισοδήματος και ΦΠΑ εντός τριών μηνών από την προθεσμία υποβολής τους ή από την 19/4/2024. Η ρύθμιση χάνεται αν δεν εξοφλήσει ή τακτοποιήσει τις οφειλές του εντός τριμήνου από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής τους. Απολύεται αν ο οφειλέτης υποπέσει σε συγκεκριμένες παραβάσεις καθ’ υποτροπή μετά την υπαγωγή στη ρύθμιση. Ειδικά για όσους επανεντάχθηκαν κατά τον ν. 5036/2023, η ρύθμιση χάνεται αν δεν εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές εντός ενός μηνός από την επανένταξή τους.

Σύμφωνα με τον Ν. 4738/2020 η ρύθμιση απολύεται αν ο οφειλέτης δεν καταβάλει δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις ή καθυστερήσει την καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων για περισσότερο από δύο μήνες. Χάνεται επίσης αν ο οφειλέτης που επανεντάχθηκε κατά τον ν. 5036/2023 δεν εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές εντός ενός μηνός από την επανένταξη. Χάνεται επίσης αν δεν εξοφλήσει ή τακτοποιήσει τις οφειλές του εντός τριμήνου από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής τους. Η ρύθμιση χάνεται αν δεν υποβάλει τις δηλώσεις εισοδήματος και ΦΠΑ εντός τριών μηνών από την προθεσμία υποβολής τους ή από την 19/4/2024.

Σύμφωνα με τον 4738/2020 η ρύθμιση απολύεται σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης από το Δημόσιο για καθυστερήσεις καταβολής δόσεων που υπερβαίνουν τις τρεις δόσεις ή το 3% του συνολικά οφειλόμενου ποσού. Χάνεται αν η σύμβαση βασίστηκε σε ανακριβείς ή ελλιπείς δηλώσεις ή αν ο οφειλέτης υποβάλει αίτηση πτώχευσης, αναστέλλει τις πληρωμές ή επισπεύδεται εκτέλεση κατά της περιουσίας του. Η σύμβαση καταγγέλλεται από άλλο συμμετέχοντα πιστωτή ή αν ο οφειλέτης παραλείψει να υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ εντός τριών μηνών από την προθεσμία υποβολής τους. Η διμερής ρύθμιση απολύεται αυτοδικαίως αν δεν καταβληθούν δόσεις για τρεις μήνες, αν δεν υποβληθούν δηλώσεις εισοδήματος και ΦΠΑ εντός τριών μηνών από την προθεσμία υποβολής τους, ή αν δεν εξοφληθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εντός των προβλεπόμενων χρονικών διαστημάτων.

Σύμφωνα με τον Ν. 5036/2023 η ρύθμιση χάνεται αν ο οφειλέτης δεν καταβάλει δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις ή καθυστερήσει την καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων για περισσότερο από δύο μήνες. Απολύεται επίσης αν δεν εξοφλήσει ή τακτοποιήσει τις οφειλές του εντός τριμήνου από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής τους.