Οικονομία

Ποιες βελτιώσεις έρχονται στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Νοικιάζω»

Ποιες βελτιώσεις έρχονται στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» Φωτογραφία: pexels
Το υπάρχον σύστημα καλύπτει το 40% του συνολικού ποσού της ανακαίνισης με ανώτατο όριο δαπανών τα 10.000 ευρώ, καθιστώντας το ποσό της κρατικής ενίσχυσης, που δεν υπερβαίνει τα 4.000 ευρώ, ανεπαρκές για την κάλυψη του κόστους.

Η κυβέρνηση δρομολογεί σημαντικές βελτιώσεις στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» με στόχο την αύξηση της ελκυστικότητάς του και την επιστροφή 12.500 κατοικιών που παραμένουν κλειστές στην αγορά. Οι νέες αλλαγές θα εφαρμοστούν αναδρομικά για όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, προετοιμάζει τις εξής παρεμβάσεις: αύξηση του ανώτατου ορίου δαπανών ανακαίνισης από 10.000 ευρώ σε 15.000 ευρώ και αύξηση του ποσοστού της επιδότησης στο 60% από το 40%, χωρίς να αλλάζουν τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις. Με τις αλλαγές αυτές, η επιδότηση μπορεί να φτάσει τα 9.000 ευρώ (15.000 Χ 60%), από 4.000 ευρώ που είναι σήμερα (10.000 Χ 40%).

Το υπάρχον σύστημα καλύπτει το 40% του συνολικού ποσού της ανακαίνισης με ανώτατο όριο δαπανών τα 10.000 ευρώ, καθιστώντας το ποσό της κρατικής ενίσχυσης, που δεν υπερβαίνει τα 4.000 ευρώ, ανεπαρκές για την κάλυψη του κόστους εργασιών και υλικών για την ανακαίνιση παλαιών κατοικιών που παραμένουν κλειστές για χρόνια.

Με τις νέες αλλαγές, όσοι έχουν ήδη υποβάλει ή θα υποβάλουν αίτηση και ενταχθούν στο πρόγραμμα θα λάβουν επιδότηση έως 9.000 ευρώ για την ανακαίνιση μιας κλειστής κατοικίας επιφάνειας έως 100 τ.μ., την οποία θα πρέπει στη συνέχεια να ενοικιάσουν για τουλάχιστον τρία έτη. Το πρόγραμμα θα καλύπτει το 60% του συνολικού ποσού της ανακαίνισης με ανώτατο όριο δαπανών τα 15.000 ευρώ και ανώτατο όριο επιδότησης τα 9.000 ευρώ. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να ολοκληρώσουν την ανακαίνιση εντός έξι μηνών και να υποβάλουν ηλεκτρονικά όλα τα τιμολόγια των εργασιών καθώς και το ηλεκτρονικό μισθωτήριο. Σε περίπτωση μη τήρησης των όρων του προγράμματος, οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα της επιδότησης.

Οι δικαιούχοι παραμένουν οι ίδιοι: φυσικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές μιας κατοικίας, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν τουλάχιστον το 50% της κυριότητας ή επικαρπίας του ακινήτου, το ακίνητο έχει έκταση έως 100 τ.μ. και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 40.000 ευρώ, και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ. Το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, δεν είναι μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 τα τελευταία τρία χρόνια. Οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει επιδότηση για εξοικονόμηση ενέργειας ή ανακαίνιση τα τελευταία πέντε έτη.

Το πρόγραμμα προσφέρει προκαταβολή της επιδότησης σε ποσοστό 50% επί του προϋπολογιζόμενου ποσού επιδότησης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση μέσω της πλατφόρμας του gov.gr χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς Taxisnet, επιλέγοντας το ακίνητο που επιθυμούν να ανακαινίσουν και να εκμισθώσουν και συμπληρώνοντας τα απαραίτητα στοιχεία και ΑΤΑΚ.