Οικονομία

Τουρισμός: Αυγατίζουν τα δημόσια έσοδα από το τέλος ανθεκτικότητας

Τουρισμός: Αυγατίζουν τα δημόσια έσοδα από το τέλος ανθεκτικότητας Φωτογραφία: SOOC
Πρόσθετες επιβαρύνσεις για τους ενοίκους ξενοδοχείων προκύπτουν εφέτος από το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση (ΤΑΚΚ).

Το νέο τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2024 ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα και ανά ημερήσια χρήση σε κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια και διαμερίσματα, αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα όπως τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις (βίλες), και ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Το τέλος υπολογίζεται ανά ημερήσια χρήση και διαφοροποιείται ανάλογα με την κατηγορία του καταλύματος και την εποχή του χρόνου. Συγκεκριμένα, κατά τους μήνες Μάρτιο έως Οκτώβριο, το τέλος ανέρχεται σε 1,50 ευρώ για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων, 3 ευρώ για 3 αστέρων, 7 ευρώ για 4 αστέρων, και 10 ευρώ για 5 αστέρων. Για ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια και ακίνητα μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης, το τέλος είναι 1,50 ευρώ, ενώ για μονοκατοικίες μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης πάνω από 80 τ.μ. και τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις, το τέλος ανέρχεται στα 10 ευρώ.

Κατά τους μήνες Νοέμβριο έως Φεβρουάριο, το τέλος μειώνεται στα 0,50 ευρώ για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων, 1,50 ευρώ για 3 αστέρων, 3 ευρώ για 4 αστέρων, και 4 ευρώ για 5 αστέρων. Για ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια και ακίνητα μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης, το τέλος είναι 0,50 ευρώ, ενώ για μονοκατοικίες μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης πάνω από 80 τ.μ. και τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις, το τέλος ανέρχεται στα 4 ευρώ.

Έτσι, ένας τουρίστας που θα μείνει σε ξενοδοχείο 4 αστέρων για μια εβδομάδα τον Αύγουστο θα πληρώσει συνολικά 49 ευρώ για το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση. Αν μένει σε ξενοδοχείο 3 αστέρων, θα πληρώσει 21 ευρώ. Αν μένει σε ξενοδοχείο 5 αστέρων, θα πληρώσει συνολικά 70 ευρώ.

Η απόδοση του τέλους γίνεται στη φορολογική διοίκηση με μηνιαίες δηλώσεις, υποβαλλόμενες μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση του «ειδικού στοιχείου – απόδειξης είσπραξης τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση». Το ειδικό αυτό στοιχείο δεν επιβαρύνεται με ΦΠΑ και το τέλος βαρύνει τον διαμένοντα, επιβαλλόμενο μετά τη διαμονή του και πριν την αναχώρησή του από το κατάλυμα.