Οικονομία

Ανακοινώνεται παράταση στις φορολογικές δηλώσεις 2024

Ανακοινώνεται παράταση στις φορολογικές δηλώσεις 2024
Αύριο κατά πάσα πιθανόητητα το ΥΠΟΙΚ θα ανακοινώσει παράταση στις φορολογικές δηλώσεις 2024.

Ωστόσο, η παράταση στις φορολογικές δηλώσεις 2024 αυτή δεν θα είναι πέραν τις 31ης Ιουλίου. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν αποκλείεται να αντιδράσουν και πάλι καθώς ναι μεν θεωρούν μία παράταση αναγκαία αλλά αυτή πρέπει να μην είναι ολιγοήμερη αλλά τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβρη.

Συνεπώς, το επικρατέστερο σενάριο είναι να δοθεί παράταση μέχρι το τέλος Ιουλίου, όταν εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου για τους φορολογούμενους με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα.

Στο υπουργείο Οικονομικών αποκλείουν να δοθεί παράταση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, κάτι που ζητούν οι λογιστές – φοροτεχνικοί, καθώς αυτό θα ανέτρεπε το μηνιαίο πλάνο εισπράξεων από τον φόρο εισοδήματος, όπως αυτό έχει καθοριστεί στην εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού.

EFORIA724_37f68.jpg

Η προθεσμία

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις 2024 εκπνέει κανονικά τη Παρασκευή 26 Ιουλίου αλλά η αργή ροή στον αριθμό των δηλώσεων οδηγεί σε αναθεώρηση του αρχικού χρονοδιαγράμματος, έως τις 31 Ιουλίου, προκειμένου να σπεύσουν οι φορολογούμενοι γλυτώνοντας έξτρα φόρους και πρόστιμα έως 500 ευρώ που επιβάλλονται στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής.

Μέχρι χθες, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ είχαν υποβληθεί 5.484.719 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6,6 εκατ.

Υπολείπονται δηλαδή περίπου 1,1 δηλώσεις που σημαίνει ότι μέχρι την Παρασκευή ο μέσος ημερήσιος ρυθμός υποβολής δηλώσεων να κυμαίνεται στις 250.000.