Οικονομία

Alpha Bank: Σε 800 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι βιώσιμες χρηματοδοτήσεις

Alpha Bank: Σε 800 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι βιώσιμες χρηματοδοτήσεις Φωτογραφία: INTIME/ΑΡΧΕΙΟ/ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
Οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η Alpha Bank στο Στρατηγικό Σχέδιο αφορούν τη στήριξη μιας περιβαλλοντικά βιώσιμης οικονομίας, την προαγωγή της οικονομικής και κοινωνικής προόδου, και τη διασφάλιση ισχυρής και διαφανούς διακυβέρνησης.

Την κλιμάκωση των ενεργειών του Ομίλου Alpha Bank για τη στήριξη μίας βιώσιμης οικονομίας επιβεβαιώνει ο Απολογισμός Βιώσιμης Ανάπτυξης της μητρικής εταιρείας του Ομίλου, Alpha Υπηρεσιών & Συμμετοχών ΑΕ, για το 2023.

Το 2023 αποτέλεσε έτος-ορόσημο για την υλοποίηση σημαντικών πρωτοβουλιών και δεσμεύσεων, όπως η περαιτέρω ενίσχυση των βιώσιμων χρηματοδοτήσεων και η ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG στη λειτουργία της Alpha Bank.

Η επιχειρησιακή υλοποίηση του Πλαισίου Βιώσιμης Χρηματοδότησης, που αποτέλεσε βασική προτεραιότητα του Ομίλου για το 2023, είχε ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση των βιώσιμων εκταμιεύσεων, οι οποίες ανήλθαν σε 800 εκατ. ευρώ το περασμένο έτος, υπερβαίνοντας τον αρχικό στόχο. Η επιτυχία αυτή οδήγησε την Τράπεζα να θέσει ακόμα πιο φιλόδοξους στόχους για την περίοδο 2024-2026, αυξάνοντας τον στόχο της για βιώσιμες εκταμιεύσεις από 3 δισ. ευρώ σε 4,4 δισ. ευρώ.

Η πιστή και ταχεία υλοποίηση της στρατηγικής βιώσιμων χρηματοδοτήσεων θέτει τον Όμιλο στην κορυφή του χρηματοπιστωτικού κλάδου όσον αφορά τις επιδόσεις του σε θέματα βιωσιμότητας, καθώς και ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050, όπως δεσμεύτηκε στο Στρατηγικό Σχέδιο 2023-2025. Οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η Alpha Bank στο Στρατηγικό Σχέδιο αφορούν τη στήριξη μιας περιβαλλοντικά βιώσιμης οικονομίας, την προαγωγή της οικονομικής και κοινωνικής προόδου, και τη διασφάλιση ισχυρής και διαφανούς διακυβέρνησης.

Ο CEO του Ομίλου Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, επισημαίνει στον Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης ότι ο οργανισμός αναγνωρίζει την ανάγκη για ανάληψη δράσης και δεσμεύεται να στηρίξει τους πελάτες, τους εργαζομένους και την κοινωνία, πρωτοστατώντας στην προσπάθεια για ένα πιο βιώσιμο και ανθεκτικό μέλλον.

Σε συνέχεια της ένταξής της στη Net Zero Banking Alliance, η Alpha Υπηρεσιών & Συμμετοχών ΑΕ έχει ξεκινήσει τη διαδικασία ανάπτυξης επιστημονικά τεκμηριωμένων στόχων, ώστε να ευθυγραμμίσει το χαρτοφυλάκιο και τις δραστηριότητές της με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού. Επιπλέον, ο Όμιλος Alpha Bank υπέγραψε πρόσφατα τη Χάρτα του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών, ενισχύοντας την προσήλωσή του στη δημιουργία θετικού αντίκτυπου στην κοινωνία και το περιβάλλον.

Στο πλαίσιο της δέσμευσής της να συμβάλει στην κοινωνική και οικονομική ευημερία, η Alpha Bank ξεκίνησε το 2023 την υλοποίηση του προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας IQonomy. Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην παροχή βασικών χρηματοοικονομικών γνώσεων σε μαθητές και μαθήτριες, στην ενδυνάμωση των γυναικών και στην εκπαίδευση του γενικού πληθυσμού στο νέο ψηφιακό περιβάλλον συναλλαγών. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 18.000 μαθητές και 450 εκπαιδευτικοί έχουν επωφεληθεί από την πρωτοβουλία IQonomy.

Ο Όμιλος υποβάλλεται σε συνεχείς αξιολογήσεις από διεθνείς δείκτες και οίκους αξιολόγησης, επιβεβαιώνοντας τις υψηλές επιδόσεις του στην ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG και τη συνεχή του βελτίωση. Το 2023, η Alpha Υπηρεσιών & Συμμετοχών ΑΕ κατέκτησε τη βαθμίδα "Prime Status" από τον οργανισμό ISS Corporate ESG, έλαβε βαθμολογία "Α" από την MSCI ESG Ratings, και παρέμεινε στον δείκτη FTSE4Good Emerging Index.