Οικονομία

Λογαριασμοί ρεύματος: Αντίστροφη μέτρηση για τις επιδοτήσεις αλλά με πλαφόν

Λογαριασμοί ρεύματος: Αντίστροφη μέτρηση για τις επιδοτήσεις αλλά με πλαφόν
Την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή διάταξη που θα επιβάλλει έκτακτο τέλος στους ηλεκτροπαραγωγούς για δύο μήνες (Ιούλιο και Αύγουστο) με σκοπό τη χρηματοδότηση της επιδότησης για τον Αύγουστο στα νοικοκυριά που έχουν επιλέξει τα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.

Η επιδότηση για τον Αύγουστο θα δοθεί μόνο σε όσους έχουν κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες και σε όλους τους οικιακούς καταναλωτές με κυμαινόμενα τιμολόγια. Οι επιχειρήσεις δεν θα λάβουν αυτή την επιδότηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ακριβές ποσό της επιδότησης θα ανακοινωθεί στις 2 Αυγούστου 2024. Εκτιμάται ότι η επιδότηση θα διαμορφωθεί έτσι ώστε η τελική τιμή της κιλοβατώρας στο πράσινο τιμολόγιο να μην ξεπερνά τα 15 με 16 λεπτά, από 13,5 λεπτά που ήταν τον Ιούλιο χωρίς επιδότηση.

Προσοχή στην κατανάλωση

Είναι σημαντικό να προσέξετε την κατανάλωση, καθώς θα επιδοτούνται μόνο οι πρώτες 500 κιλοβατώρες. Κάθε επιπλέον κιλοβατώρα θα χρεώνεται 80% ακριβότερα από τον Ιούλιο. Έτσι, η υπερβάλλουσα κατανάλωση που χρεωνόταν 14,3 λεπτά, τον Αύγουστο θα κοστίζει 21,4 λεπτά, σύμφωνα με τον αλγόριθμο του πράσινου τιμολογίου.

Οι επιδοτήσεις θα περιορίσουν τις επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές των πράσινων και κίτρινων τιμολογίων. Η τιμή της κιλοβατώρας σε αυτή την κατηγορία τιμολογίων τον Αύγουστο θα καθοριστεί με βάση τον μέσο όρο της χονδρεμπορικής τιμής των δύο προηγούμενων μηνών και η επιδότηση θα μετριάσει την αύξηση που θα προκύψει.

Αύξηση στις τιμές χονδρικής του ρεύματος στην Ελλάδα σημειώθηκε λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως:

– Ο παρατεταμένος καύσωνας στην Ελλάδα, ο οποίος ήταν αναμενόμενος αλλά έντονος,

– Ο καύσωνας μεγάλης διάρκειας από την Ουκρανία μέχρι την Ελλάδα, χειρότερος από αυτόν της Ελλάδας.

– Η αυξημένη ζήτηση από την Ουκρανία.

– Η μη εκτόνωση της αυξημένης ζήτησης, ειδικά στην Ουγγαρία, προς τη Δύση. Λόγω αδύναμων διασυνδέσεων προς τη Δύση (π.χ., διασύνδεση Αυστρίας-Ουγγαρίας), οι τιμές της Ουγγαρίας μεταφέρονται στην Ελλάδα. Η Αυστρία, ωστόσο, που είναι κοντά, έχει πολύ χαμηλότερες τιμές, γιατί έχει εξάγει όσο μπορεί στην Ουγγαρία και οι τιμές της έχουν αποσυζευχθεί.