Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Αλλάζει οριακά η πληρωμή της πρώτης δόσης μετά την παράταση

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Αλλάζει οριακά η πληρωμή της πρώτης δόσης μετά την παράταση
Η παράταση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων που έδωσε χθες το βράδυ το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών , εν μέσω των σοβαρών τεχνικών προβλημάτων και καθυστερήσεων ήταν αυτονόητη.

Το περιθώριο υποβολής που λήγει στις 2 Αυγούστου για τις δηλώσεις φυσικών προσώπων και στις 9 Αυγούστου για τις δηλώσεις νομικών προσώπων είναι και πάλι όχι άνετο αλλά ανεκτό.

Η παράταση δίνει στους φορολογούμενους και στους λογιστές τους τον απαραίτητο χρόνο για να ολοκληρώσουν σωστά και με ακρίβεια τις φορολογικές τους δηλώσεις, μειώνοντας το άγχος και τις πιέσεις που είχαν δημιουργηθεί λόγω της αρχικής προθεσμίας.

Η παράταση αυτή έρχεται ως απάντηση στις έντονες ανησυχίες που είχαν εκφραστεί από επαγγελματικούς φορείς και πολίτες, οι οποίοι είχαν καταγγείλει προβλήματα στη λειτουργία του μηχανογραφικού συστήματος, που καθιστούσαν δύσκολη την έγκαιρη υποβολή των δηλώσεων.

Μέχρι το βράδυ της 24ης Ιουλίου είχαν υποβληθεί συνολικά 10.082.160 έντυπα Ε1, Ε2 και Ε3, από τα συνολικά 11.572.648 που αναμένονται, κάτι που αντιστοιχεί στο 87,12% των δηλώσεων που υποβάλλονται από φυσικά πρόσωπα. Αντίστοιχα, για τις δηλώσεις των νομικών προσώπων, είχαν υποβληθεί 236.697 από τις 333.588 που αναμένονται, δηλαδή περίπου το 71%.

Παρά ταύτα, το ηλεκτρονικό σύστημα παρουσίασε σοβαρά προβλήματα κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, καταρρέοντας και αποδεικνύοντας την αδυναμία του να διαχειριστεί την υποβολή 1.587.379 δηλώσεων μέσα σε διάστημα 48 ωρών.

Η κατάρρευση του συστήματος αναδείχθηκε ως κρίσιμο σημείο για την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και να αναγνωρίσει την ανάγκη για παράταση. Αυτή η απόφαση αποδεικνύεται σημαντική, καθώς επιτρέπει σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους να αποφύγουν την επιβολή προστίμων που θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι και τα 500 ευρώ, καθώς και την επιβάρυνση με προσαυξήσεις φόρου.

Πλέον μετατίθεται για τις 2/8 για τα φυσικά πρόσωπα και για τις 9/8 για τα νομικά πρόσωπα η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου. Ωστόσο, η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής φόρου με έκπτωση 3% για τα φυσικά πρόσωπα παραμένει έως τις 31 Ιουλίου.