Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Πώς δηλώνονται οι αγροτικές επιδοτήσεις

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Πώς δηλώνονται οι αγροτικές επιδοτήσεις
Οι αγροτικές επιδοτήσεις και ενισχύσεις πρέπει να δηλώνονται στις φορολογικές δηλώσεις με συγκεκριμένο τρόπο, ανάλογα με το είδος και την πηγή τους.

Αρχικά, η βασική ενίσχυση που λαμβάνουν οι αγρότες, γνωστή και ως βασική εισοδηματική στήριξη, καταχωρείται στον κωδικό 071 στις φορολογικές δηλώσεις και υπολογίζεται ως μέρος των ακαθάριστων εσόδων από αγροτική δραστηριότητα.

Εάν οι αγρότες λαμβάνουν ποσά από πράσινες ενισχύσεις ή συνδεδεμένες ενισχύσεις που υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ, αυτά καταχωρούνται στον κωδικό 362 και προστίθενται στα ακαθάριστα έσοδα. Τα ποσά έως 12.000 ευρώ από αυτές τις ενισχύσεις δηλώνονται στους κωδικούς 659-660.

Οι επενδυτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις που λαμβάνονται για επενδύσεις στον αγροτικό τομέα (κωδικοί 074, 076 και 079) καταχωρούνται για πληροφοριακούς σκοπούς και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη τεκμηρίων.

Επιπλέον, ειδικές ενισχύσεις που δόθηκαν λόγω της πανδημίας COVID-19, ή για άλλους έκτακτους λόγους όπως η ενεργειακή κρίση και η αύξηση του κόστους των λιπασμάτων, καταχωρούνται στον κωδικό 081 του πίνακα Γ΄2 του Ε3 και μεταφέρονται στους κωδικούς 659-660 του Ε1. Οι συγκεκριμένες ενισχύσεις που αφορούν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία καταχωρούνται στον κωδικό 083 και είναι αφορολόγητες.

Για τις αναδρομικές αγροτικές ενισχύσεις που εισπράχθηκαν το 2023, ο χρόνος κτήσης θεωρείται ο χρόνος της είσπραξης. Ωστόσο, αν οι ενισχύσεις αυτές έχουν δοθεί κατόπιν ένστασης ή δικαστικής απόφασης, ο φορολογούμενος μπορεί να επιλέξει να φορολογηθούν για το έτος που αφορούν. Αυτές οι περιπτώσεις δηλώνονται στον κωδικό 082, ο οποίος προσυμπληρώνεται βάσει της επιλογής του φορολογούμενου. Αυτή η επιλογή είναι οριστική και δεν μπορεί να ανακληθεί.

Τέλος, οι αγροτικές ενισχύσεις που εισπράχθηκαν κατά το 2023 εμφανίζονται στην εφαρμογή υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, ταξινομημένες ανά είδος και έτος που αφορούν.