Οικονομία

Αναγνώριση συντάξιμων χρόνων στο ΜΤΣ και στο ΕΚΟΕΜΣ

Αναγνώριση συντάξιμων χρόνων στο ΜΤΣ και στο ΕΚΟΕΜΣ Αναγνώριση συντάξιμων χρόνων στο ΜΤΣ και στο ΕΚΟΕΜΣ
Αναγνώριση συντάξιμων χρόνων στο ΜΤΣ και στο ΕΚΟΕΜΣ Από τον Βασίλη ΑγγελόπουλοΟι όροι και οι προϋποθέσεις για την αναγνώριση συντάξιμης υπηρεσίας ως χρόνου μετοχικής σχέση στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ) και στον Ειδικό Κλάδο Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Στρατού (ΕΚΟΕΜΣ), περιγράφει αναλυτικά απόφαση που υπογράφει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος.

Στην απόφαση τονίζεται ρητά, ότι από την ημερομηνία δημοσίευσής της (14 Δεκεμβρίου 2014) οι υπηρετούντες μέτοχοι του ΜΤΣ μπορούν να υποβάλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και να προβούν στην αναγνώριση της πολιτικής και στρατιωτικής τους υπηρεσίας. Μάλιστα, σημειώνεται στην απόφαση ότι, η υπηρεσία αυτή, μπορεί να μην υπάγεται υποχρεωτικά στην ασφάλισή τους, αλλά μπορεί να αναγνωρισθεί ως συντάξιμη για την παροχή σύνταξης από το Δημόσιο, ως χρόνου μετοχικής σχέσης στο ΜΤΣ.

Η αναγνώριση μπορεί να γίνει μέσω της καταβολής μηνιαίας κράτησης σε ποσοστό ίσο με την προβλεπόμενη νόμιμη υπέρ ΜΤΣ κράτηση και επί τόσο χρονικό διάστημα όσο και ο κατά περίπτωση, διπλός ή τριπλός χρόνος υπηρεσίας που αναγνωρίζεται. Η διάκριση που γίνεται, είναι με όριο την έναρξη ισχύος του ν. 2913/2001, που πραγματοποιήθηκε στις 23 Μαίου του 2001. Ειδικότερα, όσοι μέτοχοι υπηρετούσαν κατά την παραπάνω ημερομηνία και εξακολουθούν να βρίσκονται εν ενεργεία, πρέπει να καταβάλλουν ποσό ίσο με το γινόμενο της προβλεπόμενης κράτησης του βαθμού τον οποίο φέρουν κατά την ημέρα υποβολής της αίτησης, επί τόσο χρόνο όσο και ο αναγνωριζόμενος. Η καταβολή του ποσού μπορεί να γίνει είτε εφάπαξ, είτε σε άτοκες δόσεις.
Όσοι κατέστησαν μέτοχοι μετά την έναρξη ισχύος του παραπάνω νόμου (24-5-2001) και εξακολουθούν να βρίσκονται εν ενεργεία, για την αναγνώριση χρόνων επιβάλλεται πρόσθετη μηνιαία κράτηση σε ποσοστό ίσο με την προβλεπόμενη κράτηση υπέρ του Ταμείου. Επίσης, προβλέπεται και εφάπαξ κράτηση, η οποία υπολογίζεται με βάση το βαθμό που φέρει ο μέτοχος.
Για τους εξερχόμενους, από την ημερομηνία δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της συγκεκριμένης απόφασης και μετά, ισχύουν τα εξής: όσοι εξέρχονται από τις Παραγωγικές Σχολές του Στρατού Ξηράς και της Ελληνικής Αστυνομίας (Αξιωματικών και Υπαξιωματικών) με αυτεπάγγελτη απόφαση, εκ μέρους των αρμόδιων μισθοδοτικών υπηρεσιών, η υποχρεωτική αναγνώριση των ετών σπουδών τους, μπορεί να γίνει με την καταβολή συγκεκριμένης εισφοράς. Αυτή είναι υπό μορφή της πρόσθετης μηνιαίας κράτησης υπέρ του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, χωρίς να απαιτείται υποβολή σχετικής αίτησης. Η μηνιαία κράτηση επιβάλλεται επί των αποδοχών που λαμβάνονται από τον ενδιαφερόμενο, για χρονικό διάστημα όσο και ο αναγνωριζόμενος χρόνος υπηρεσίας. Επίσης, προβλέπεται και τυχόν εφάπαξ κράτηση υπέρ του ΜΤΣ, μετά από υποβολή σχετικής αίτησης από τον ενδιαφερόμενο, η οποία υπολογίζεται στο βαθμό που φέρει ο μέτοχος κατά την έναρξη της εν λόγω διαδικασίας.
Ας σημειωθεί πάντως ότι η αναγνώριση του χρόνου προϋπηρεσίας, είναι εθελοντική και είναι στη διακριτική ευχέρεια του μετόχου η επιλογή του χρόνου που θα κάνει χρήση του δικαιώματός του.

NETWORK