Οικονομία

Reuters: Αναλυτές δείχνουν τον «ένοχο» για το... κραχ στις αγορές και δεν είναι οι ΗΠΑ

Reuters: Αναλυτές δείχνουν τον «ένοχο» για το... κραχ στις αγορές και δεν είναι οι ΗΠΑ Φωτογραφία: epa/ Ana Bornay
Ο διασυνοριακός δανεισμός σε γεν έχει αυξηθεί κατά 742 δισ. δολάρια από το τέλος του 2021

Η κατάρρευση των παγκόσμιων αγορών αντανακλά περισσότερο την κατάρρευση του carry trade, μια δημοφιλής πρακτική των επενδυτών σύμφωνα με την οποία δανείζονται στο νόμισμα μιας χώρας όπου τα επιτόκια είναι χαμηλά (π.χ.Ιαπωνία ή Ελβετία) και το χρησιμοποιούν για να επενδύσουν σε ένα νόμισμα όπου τα επιτόκια είναι υψηλότερα, σύμφωνα με αναλυτές.

Τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ την Παρασκευή ήταν ο καταλύτης για το sell-off στις αγορές (με τον δείκτη Nikkei του Χρηματιστηρίου του Τόκιο να καταγράφει τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 1987), ωστόσο δεν ήταν τόσο αδύναμα ώστε να προκαλέσουν αυτές τις βίαιες κινήσεις, προσθέτουν.

Αντίθετα, όπως αναφέρει το Reuters, η απάντηση βρίσκεται πιθανότατα στην περαιτέρω απότομη χαλάρωση των «carry trades», όπου οι επενδυτές δανείστηκαν χρήματα από οικονομίες με χαμηλά επιτόκια για να χρηματοδοτήσουν αλλού επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερη απόδοση.

«Δεν βλέπουμε στοιχεία στα δεδομένα που να λένε ότι έχουμε μπροστά μας μια σκληρή προσγείωση», δήλωσε ο Mark Dowding, επικεφαλής επενδύσεων στην BlueBay Asset Management, αναφερόμενος σε προκαθορισμένα επίπεδα που ενεργοποιούν αγορές ή πωλήσεις.

Η αιφνιδιαστική κίνηση της Ιαπωνίας

Ένας επενδυτής με έδρα την Ασία, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι ορισμένα από τα μεγαλύτερα συστηματικά hedge funds άρχισαν να πωλούν μετοχές μετά την αιφνιδιαστική αύξηση των επιτοκίων της Τράπεζας της Ιαπωνίας την περασμένη εβδομάδα, που πυροδότησε προσδοκίες για περαιτέρω σύσφιξη.

Αν και οι ακριβείς αριθμοί και οι συγκεκριμένες αλλαγές θέσης στις μετοχές είναι δύσκολο να εντοπιστούν, οι αναλυτές υποψιάζονται ότι οι πολυπληθείς θέσεις σε μετοχές τεχνολογίας των ΗΠΑ, που χρηματοδοτούνται με την πρακτική carry trade, εξηγούν γιατί δέχονται μεγαλύτερο πλήγμα.

Τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών δείχνουν ότι ο διασυνοριακός δανεισμός σε γεν έχει αυξηθεί κατά 742 δισ. δολάρια από το τέλος του 2021, σύμφωνα με την ING.

Καθώς τα hedge funds συνήθως χρηματοδοτούν τα στοιχήματά τους μέσω δανεισμού, οι προσαρμογές τους επιδεινώνουν τις κινήσεις της αγοράς, είπαν ορισμένοι επενδυτές, σύμφωνα με το Reuters.
Οι τράπεζες παρέχουν μόχλευση στα hedge funds, ουσιαστικά ένα δάνειο για επενδύσεις κεφαλαίων, το οποίο ενισχύει τις αποδόσεις των hedge funds, αλλά μπορεί επίσης να αυξήσει και τις ζημιές.

Ένα σημείωμα που έστειλε η Goldman Sachs στους πελάτες της την Παρασκευή έδειξε ότι η ακαθάριστη μόχλευση από το prime brokerage της Τράπεζας, ή το συνολικό ποσό που έχουν δανειστεί τα hedge funds, μειώθηκε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά σε υψηλά επίπεδα πενταετίας.

Η περασμένη εβδομάδα σηματοδότησε την τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα κατά την οποία τα στοιχήματα των hedge funds ότι οι μετοχές θα πέσουν ξεπέρασαν την προσθήκη στοιχημάτων ότι θα αυξηθούν, ανέφερε η Goldman σε ξεχωριστό σημείωμα. Πρόσθεσε ότι μέχρι το κλείσιμο των ασιατικών αγορών, τα hedge funds με επίκεντρο την Ιαπωνία σημείωναν πτώση 7,6% στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις.

Ενώ τα μακροοικονομικά κεφάλαια μπορεί να εμπλέκονται σε συναλλαγές νομίσματος που αφορούν το γεν, πολλά hedge funds χρηματιστηριακών συναλλαγών, λόγω της απαγόρευσης των ανοικτών πωλήσεων τον Ιούνιο στη Νότια Κορέα και των αντιδράσεων κατά της ίδιας πρακτικής στην Κίνα, είχαν εστιάσει το ενδιαφέρον τους στην Ιαπωνία, ανέφεραν οι επενδυτές.

Αναλυτές πρόσθεσαν πως η κατρακύλα στις αγορές μπορεί να διαρκέσει λίγο ακόμη, ωστόσο θα είναι περιορισμένη.

Οι traders αναμένουν τώρα πάνω από 120 μονάδες βάσης μειώσεις των επιτοκίων των ΗΠΑ μέχρι το τέλος του έτους, έναντι περίπου 50 μονάδων βάσης στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, και υπολογίζουν μια μείωση κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο.